KezdőlapVilág26 ember birtokolja a világ vagyonának felét

26 ember birtokolja a világ vagyonának felét

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint a világ hatalmas társadalmi egyenlőtlenségektől szenved. Elmondása szerint jelenleg a világ vagyonának felét a 26 leggazdagabb ember birtokolja.

Gutteres szerint a világ népességének több mint 70%-a társadalmi egyenlőtlenségben él, és ez a tendencia egyre csak növekszik. Sokaknak problémát jelent az állandó jövedelem biztosítása, a siker esélye pedig fajtól, vallástól, pénztől és más tényezőktől függ. Mindeközben mindössze 26 ember annyit birtokol, mint a legszegényebb 3,8 milliárd – a világ lakosságának fele.

Gutteres úgy véli, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai elsősorban a fejlődő országokat érintik majd. E tekintetben az ENSZ javaslatot tett a fejlődő országok államadósságának elengedésére.

Összehasonlításként: a világ leggazdagabb emberének, az Amazon tulajdonosának vagyonának 1%-a megegyezik a 109 milliós lakossággal rendelkező Etiópia éves egészségügyi költségvetésével.

A társadalmi egyenlőtlenség problémáját globális szintű intézkedések sorával lehetne megoldani. Ilyenek például: a bérek emelése, az adók növelése azok esetében, akik a legtöbbet keresik, ingyenes orvosi szolgáltatások és hozzáférhető oktatási programok biztosítása a szegények számára.

Ezen intézkedések hiányában a gazdagok és a szegények közötti szakadék egyre jobban elmélyül a jövőben.

A szakértők úgy vélik, hogy az 1%-os adó bevezetésével a dollármilliárdosok vagyona esetében, évente több mint 400 milliárd dollárt lehetne begyűjteni. Ez a pénz elegendő lenne minden olyan gyermek oktatásához, aki jelenleg nem jár iskolába, valamint a legszegényebb országok egészségügyi ellátására is, és ezáltal életek millióit lehetne megmenteni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet