Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Mióta ember él a földön, azóta létezik a zene. A generációk szájhagyomány útján adták tovább ezt az örökséget azáltal, hogy megtanították utódaiknak a különböző céllal megszületett dalaikat. A dallamok az írástudással még felkapottabbak lettek, és a késztetés, hogy papír formájában is megörökítsék azokat, pontosan úgy, ahogy eredetileg megkomponálták őket, újabb mérföldkövet jelentett a zene történetében.

A ma is használt hangjegyek a XI. századból származnak, és tökéletesen megfelelnek egy vallási ének első verssorainak, melyet a baptista Szent János tiszteletére énekeltek. Az éneket Paulus Diaconus írta a VIII. században, latinul, és következőképpen hangzott:

„UT queant laxis/ REsonare fibris/ Mira gestorum/ FAmuli tuorum/ SOLve polluti/ LAbii reatum, Sancte Iohannes”, mely fordításban ezt jelenti:

„Miként a szolgáid felszabadult hangon éneklik a csodálatos tetteidet, adj jeleket, ó, Szent János, a méltatlan ajkaikból”.

A XI. században történt, amikor Guido d’Arezzo, híres zeneelméleti kutató megállapította, minden egyes verssor egy másik hangjegynek felel meg, a szerző pedig az első szótagokat használta ahhoz, hogy meghatározza ezeket a himnuszában. Így születtek meg az UT, RE, MI, FA, SOL, LA nevek – írja a Bestjive.com.

A sorozat hetedik jegye, a SI, csupán a XVI. században kapta ezt az elnevezést, Szent János (Sancte Ioannes) nevének kezdőbetűiből. Később, a XVII. században az UT jegyet végül DO-ra nevezték át, a Dominus (Isten) szóból származtatva, mert ezt könnyebb volt kiejteni a zeneoktatás folyamataiban.

Mai értelmezésben, a hangjegyek a következő jelentésekkel bírnak:

DO – Dominus – az Úr, Isten;

RE – rerum – anyag, dolog;

MI – miraculum – csoda;

FA – familias planetarium – a bolygók családja, vagyis a naprendszerünk;

SOL – solis – a nap;

LA – lactea via – a tejút;

SI – siderae – a menny.

Ezt hangjegy-rendszert használják túlnyomórészt a latin országok.

Egy másik rendszer, mely az ábécé első betűire alapoz, az A-tól a G-ig, főként az angol- és németajkú országokban volt népszerű, a múltja pedig visszanyúlik az ókorig. Itt a sorozat a C-vel kezdődik, ami a DO jegy megfelelője, ezt követi a D – RE, aztán az E – MI, az F – FA, a G – SOL, az A – LA, majd végül a B, ami a SI-t jelöli.

Forrás: Bestjive.com