KezdőlapVilágA nő, aki esszét írt „Hogy gyilkold meg a férjedet” címmel, később...

A nő, aki esszét írt „Hogy gyilkold meg a férjedet” címmel, később valóban börtönbe került férje meggyilkolásáért

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A 71 éves Nancy Crampton Brophyt 2022-ben ítélték el férje, Dan Brophy meggyilkolásáért, évekkel azután, hogy az egyébként romantikus regényeket író nő kiadott egy esszét „Hogy gyilkold meg a férjedet” címmel.

Heidi Joy Tretheway írónő és podcast-moderátor, aki jól ismerte Nancy Crampton Brophyt, akivel 2013-ban mindketten ugyanahhoz az írócsoporthoz tartoztak, valódi bűnesetekkel foglalkozó podcastjában beszélt a megdöbbentő esetről.

A podcastban részletesen beszámolt arról, hogy Crampton Brophy ritkán beszélt a férjéről, de senki nem gondolta, hogy problémáik lennének. „Nem volt olyan rálátásom, ami arra utalna, hogy otthon bármilyen nehézségük lett volna. A podcast számára nyilatkozó barátai közül senki sem utalt arra, hogy bármi probléma lett volna közöttük. Ez a bűncselekmény nagyon váratlannak tűnt, mert Nancy lenne az utolsó ember, akiről el tudnám képzelni, hogy ilyesmire képes. Kedves öreg hölgynek tűnt, aki nagyon vicces, nagyon társaságkedvelő… és imád a reflektorfényben lenni. Soha nem tudtam volna elképzelni, hogy ilyen brutális bűncselekményt követne el” – mondta Tretheway.

A barátok úgy jellemezték a párt, mint tipikus ellentétek, akik vonzzák egymást, de nagyon szeretetteljes kapcsolatban éltek. „Nancy hangos és mindig nevetgél, ezzel szemben Dan magába forduló volt. Szeretett az erdőben gombát gyűjteni, kertészkedett, és talán jobban szerette a csirkéit, mint az emberekkel beszélgetni. Szöges ellentétek voltak, de mégis szerető pár” – jellemezte a házaspárt Tretheway.

A nyomozók szerint azonban Brophyék anyagi gondokkal küzdöttek, és ez lehetett a köztük lévő ellentét oka. A Dan Brophy halála előtti ősszel ő és felesége kivették körülbelül 35 ezer dolláros nyugdíjalapjuk felét. Ezt az összeget lejárt jelzáloghitelek és hitelkártya adósságok fedezésére használták.

Nancy Crampton Brophy – Fotó: Pool/KPTV

Nancy Crampton Brophy 2011-ben írta meg a „Hogy gyilkold meg a férjedet” című esszét, amiben részletezte a lehetséges módszereket, de akkoriban mindenki meg volt győződve arról, hogy ez a sötét humorú írás pusztán azt a célt szolgálta, hogy népszerűsítse a könyveit, mert nem tudott megélni az írásból.„Szerintem Nancy egyszerűen a sokkoló érték, a kattintások miatt írta azt az esszét. Ez összhangban volt a személyiségével. Senki sem vette komolyan, vagy úgy, mintha valóban fenyegetést jelentene Dan életére. Nem védelmezni akarom, és nem azt mondom, hogy ez egy jó témaválasztás lett volna. De megértem, miért akart valami olyasmit írni, ami kisebb gyújtósként hat, hogy több emberhez eljussanak a könyvei” – mondta Tretheway.

Az esszé aztán feledésbe merült, amíg 2018-ban Dan Brophyt meg nem gyilkolták egy kulináris képzéseket adó intézményben, ahol órákat tartott. Egy titokzatos alak besétált a konyhába, és hátba lőtte, majd, miután összeesett, mellkason lőtte közvetlen közelről. A holttestet a férfi tanítványai találták meg.

Az Oregoni Állami Rendőrség igazságügyi szakértője nyilvánosságra hozta, hogy a 63 éves Brophyt egy Glock lőfegyverrel ölték meg. Az ügyészek rámutattak, hogy Crampton Brophy korábban online kutatást végzett a fegyverekről, és vásárolt egy Glock 17-es kézifegyvert.

Ugyanakkor a térfigyelő kamerákon egyértelműen látszik, hogy a nő autója a közelben parkol, körülbelül akkor, amikor a férjét megölték. Ennek ellenére Crampton Brophy azt állította, nem emlékszik arra, hogy ott járt volna.

Az ügyész szerint az indíték a pénzszerzés volt, a nő ugyanis több mint 1,5 millió dollárt kaphatott volna a férje életbiztosításából, valamint a 300 ezer dollár értékű ingatlanuk kizárólagos tulajdonjogából.

Nancy Crampton Brophy – Fotó: Multnomah County Sheriff

„A vád szerint arra törekedett, hogy eladja a házukat, Portugáliába repüljön, és ott telepedjen le. Dan ezzel szemben odaadóan foglalkozott a csirkéivel, a háztáji projektekkel és a biozöldség ültetvényével. Az anyagi gondjaikra egyszerűen úgy válaszolt, hogy keményebben dolgozott. Nancy megoldása az volt, hogy egy másik munkát is talált a férjének, így biztosítva, hogy soha ne legyen szabadnapja” – magyarázta Tretheway a podcastjában.

„Úgy tűnt, volt egy életstílus, amire Nancy vágyott, és amit az írás sosem tudott biztosítani, mert íróként sosem volt sikeres. Úgy gondolhatta, a gyilkosság lesz a módja annak, hogy megszerezze azt az életstílust, amire mindig is vágyott” – tette hozzá.

Crampton Brophyt 2018 szeptemberében tartóztatták le férje meggyilkolásáért. A gyilkos fegyvert a rendőrség soha nem találta meg. Az ügyészség azzal érvelt, hogy Crampton Brophy a gyilkosság után kicserélte a fegyver csövét, és az eredetit, amivel elkövette a bűntényt, kidobta.

A védőügyvédek ezzel szemben azt állították, hogy a lőfegyver alkatrészei csupán kutatási anyagok voltak a nő regényeihez, és a gyilkosság szerintük egy elfuserált rablási kísérlet következménye lehet.

A bíró nem engedélyezte, hogy a 2011-es gyilkosságról szóló esszét bevonják a tárgyalásba, mivel az 7 évvel a tényleges gyilkosság előtt íródott, Tretheway szerint azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, mivel, ahogy azt az ügyész is kifejtette, ez az esszé sokat elárul a nő gondolkodásmódjáról.

Crampton Brophyt 2022-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek találták férje meggyilkolásában.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet