Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A rotterdami Erasmus Egyetem tanulmányt végzett a világ legboldogabb országának felderítése érdekében. Természetesen a boldogság egy szubjektív dolog, így a következő tényezők mentén dolgozták ki tanulmányukat: életszínvonal, biztonsági szint és az “Ön mennyire boldog?” kérdésre adott válaszok összegéből számított átlag adta az eredményt, amit 1-10-es skálán mértek.

Íme az eredmények:

10. Luxemburg – 7,6 pont

Állítólag a világ legjobb gazdasági helyzetében lévő ország (kvázi leggazdagabb), ami eleve mosolygásra készteti lakóit. Ez a kis európai ország mindössze 800 fős hadsereggel és egyetlen harci repülővel rendelkezik, lakói mégis maximális biztonságban érzik magukat.

9. Guatemala – 7,6 pont

Mexikóval szomszédos, Közép-Amerikai ország, amely a Csendes-Óceán és Karibi-Tenger között terül el. Gyakoriak a földrengések és a hurrikánok, továbbá a lakosság 56%-a szegénységben él, és mindezek ellenére az egyik legboldogabb országnak mondhatja magát.

8. Kanada – 7,6 pont

Sokan nem tudják, de Kanada államfője II. Elizabet királynő, ezért, amikor Nagy Britannia hadba szállt a II. világháborúban, Kanada is automatikusan csatlakozott. Szemben az AEÁ, Kanada jó kapcsolatot ápol Kubával, és nem volt hajlandó részt venni az iraki háborúban. Ehelyett fontos szerepet vállalt az ENSZ békefenntartó missziókban, és 1,5 milliárd kanadai dollárral támogatta a különböző betegségek elleni oltóanyagok fejlesztését és szétosztását a rászoruló országok számára. Úgy tűnik, az altruista emberek boldogabbak az átlagnál!

7. Svédország – 7,7 pont

Svédország a tökéletes példa arra, hogy hogyan lehet kiváló adópolitikát kifejleszteni. Létezik gyermekgondozási, szülői szabadság, egészségbíztosítás, oktatás nyugdíj és betegbíztosítás, amit mind mind levonnak a fizetésekből. Ez a fizetések majdnem 80%-át követeli, de a svédek a várttól eltérően nagyon is meg vannak elégedve ezzel a rendszerrel, ugyanis cserébe minőségi és ingyenes szolgáltatásokat kapnak. Szintén Svédország az, ahol megszületett az IKEA – a világ máig legnagyobb bútoráruháza.

6. Ausztrália – 7,7 pont

A név, Ausztrália, a latin “Australis” szóból ered, ami “dél”-t jelent. Ausztrália a világ egyetlen országa, amely egyben egy kontinens is. 1788 és 1868 között Nagy Britannia börtöngyarmatnak használta az országot, és ide telepítette a közmunkára ítélt fegyenceket, politikai bűnösöket és egyszerű, antiszociális bűnözőket.

5. Finnország – 7,7 pont

Finnország adta a világnak a NOKIA-t, a világ legnagyobb mobiltelefonokat gyártó szervezetét. 2003-ban a cég bevétele ¼-e volt az ország összbevételének, 2006-ban viszont meghaladta egész Finnország összbevételét. A maroktelefonok gyártása előtt a Nokia gumicsizmákat gyártott! Emellett Finnország mondhatja magáénak a világ legversenyképesebb gazdaságát is. Miért is ne lenne gazdag egy finn állampolgár?

4. Izland – 7,8 pont

Geológiai szempontból Izland telített ma is aktív vulkánokkal és gejzírekkel. Mivel itt a legnagyobb a felszínhez közeli geometrikus energia, előbb utóbb Izland válik a világ vezető energiagazdálkodási országává. Már most is itt állítják elő a legolcsóbb villamos áramot és melegvizet. Természetesen az olcsó energiaforrások tették hatékonnyá az ország fejlődését, és így válhatott a világ legfejlettebb országává, Norvégiával együtt.

3. Ausztria – 8,0 pont

Ausztria a RedBull energiaital hazája. A egyik olyan hely a világon, ahol egy személy már 16 évesen szavazhat. 18 éves korukig a férfiak részt kell vegyenek egy 6 hónapos kötelező katonai kiképzésen. Az ország hivatalosan kijelentette magáról, hogy ők “örök semlegességet” vállalnak politikai szempontból, mégis részt vettek több ENSZ békefenntartó misszióban. Köszönhetően a korszerű szél-, nap- és vízenergia feldolgozó iparnak, Ausztria a szükséges energiájának 80%-át természetes úton állítja elő. Az oktatás ingyenes, csupán néhány speciális felsőbboktatási intézmény szabott meg oktatási díjat.

2. Svájc – 8,1 pont

A tejtermékek és csokoládégyártás fellegvára, amely a 10. leggazdagabb országnak mondhatja magát a világon. A világháborúk alatt semlegességet vállalt, ezáltal a bankok szabadabban és hatékonyabban tudtak termelni – több tíz évig állhatott számla bármely bankban anélkül, hogy azt azonosítani kellett volna. Továbbá Svájc vezető az újrahasznosítási technológiákban – 96%-os az újrahasznosított anyagok aránya. Az újrahasznosítás ingyenes, ám az újra-nem hasznosított szemetet az állampolgároknak kell megfizetniük. Így ösztönzik az állampolgárokat szelektálásra.

1. Dánia – 8,2 pont

Csakúgy, mint Svédország, Dánia is egy északi ország, és a szolgáltatásainak nagyrészét az állampolgárok ingyenesen vehetik igénybe. Itt találhatók a világon a legnagyobb adók, és az állampolgárok fizetésének 72%-át is ezek viszik el. Dániának két autonóm tartománya van: a Feröer szigetek és Grönland. Utóbbi jelenleg kevesebb, mint 100 lakost számlál.

Bévé


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!