Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A világ nagyvárosainak többsége sajnos még mindig küzd a lakó- és irodaházak jelentette betondzsungel ellen. Hiába növekszenek évről-évre a zöldövezetek, a metropoliszok többségében a természet közelsége még mindig nincs karnyújtásnyi távolságban.

1

Sok város területproblémákkal küzd, ahol lehet, azért építenek felhőkarcolókat, hiszen építkezni már csak felfele lehet. Londonnak is óriási a kiterjedése, rengeteg az épület. A közelmúltban viszont az egyik impozáns hotel épületének üresen ácsorgó oldalát függőleges kerttel vonták be, így eltakarja az ingerszegény, szürke faloldalt.

A The Rubens at the Palace szálloda déli fekvésű oldalára, körülbelül 350 négyzetméter csupasz, kopár falfelületre „akasztották” a brit főváros eddigi legnagyobb függőleges kertjét. Gary Grant ökológus álmodta meg a Living Wall elnevezésű projektet.

Elmondása szerint a kivitelezők segítségével mintegy 10 ezer szezonális növényt plántáltak el az egyáltalán nem könnyű, 16 tonna súlyú függőleges földterületben. A fal kialakításának és elhelyezésének célja az, hogy pótolja valamelyest azt az igencsak nagy szakadékot, amely a természet és a városi környezet között tátong, hiszen sok londoni nő úgy fel, hogy nem hogy nem ismeri a környék növényeit, de alig lát közülük bár egyet is. A függőleges kert saját vízelvezető rendszerrel rendelkezik. Amellett, hogy a főváros klímájára is jótékony hatással van, a hotelt is hűti és ráadásul a zöld színű növénysokaság az idegekre is nyugtató hatással van.

2

3

5

Forrás: DesignTaxi


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!