KezdőlapVilágAz ápoló szerint ez az 5 legfontosabb dolog, amit az emberek megbánnak,...

Az ápoló szerint ez az 5 legfontosabb dolog, amit az emberek megbánnak, amikor meghalnak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Életük végén az emberek hajlamosak elgondolkodni azokon a dolgokon, amiket másképp kellett volna tenniük, és Bronnie Ware, aki korábban a palliatív ellátásban dolgozott ápolónőként, 2011-ben megjelent “The Top Five Regrets of the Dying” című könyvében pontosan ezzel a témával foglalkozik.

Bronnie Ware nyolc éven át nyújtott segítséget súlyos betegségekkel küzdő embereknek, és megosztotta az évek során gyűjtött tapasztalatait. Könyvében részletezte az 5 leggyakoribb mondatot, amit haldokló betegektől hallott.

1. Bárcsak lett volna bátorságom olyan életet élni, ami hű önmagamhoz, és nem olyat, amit mások elvárnak tőlem.

2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan keményen.

3. Bárcsak lett volna bátorságom kifejezni az érzéseimet.

4. Bárcsak kapcsolatban maradtam volna a barátaimmal.5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek.

Ware azt mondja, az első megbánás az, amit a leggyakrabban hallott. „Amikor az emberek rájönnek, hogy az életük már majdnem véget ért, és tisztán visszatekintenek rá, könnyű észrevenni, hogy mennyi álmuk maradt beteljesületlenül. A legtöbb ember álmainak még a felét sem váltotta valóra, és úgy kellett meghalniuk, hogy tudták, ez azoknak a döntéseknek a következménye, amiket meghoztak, vagy éppen nem hoztak meg” – írta egy blogbejegyzésben.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy félreteszik a saját álmaikat, és ehelyett a szeretteik elvárásainak próbálnak megfelelni, ezzel azonban csak azt érik el, hogy később óriási lelkiismeret-furdalásuk lesz. Éppen ezért Ware azt tanácsolja, mindig a saját boldogságunkat helyezzük előtérbe, elkerülve ezzel a megbánást.

Ami a túl sok munkát illeti, ezt a hibát szintén sokan elkövetik, és ennek érdekében sokszor feláldozzák a mentális egészségüket és a kapcsolataikat. A milliárdos Bill Gates tavaly az Észak-Arizonai Egyetemen tartott ünnepi beszédében elismerte, hogy korábban ő is beleesett ebbe a hibába, de szerencsére még idejében tanult belőle.

„Amikor annyi idős voltam, mint ti, nem hittem a vakációban. Nem hittem a hétvégékben. Nem hittem abban sem, hogy azoknak az embereknek, akikkel együtt dolgoztam, szükségük lenne erre” – mondta Gates, hozzátéve, hogy csak akkor jött rá, hogy az élet nem csak a munkáról szól, amikor apa lett.

„Ne várj olyan sokáig, mint én, hogy megtanuld ezt a leckét. Szánj időt a kapcsolataid ápolására. Ünnepeld meg a sikereidet, és dolgozd fel a veszteségeidet. Tarts szünetet, amikor szükséged van rá. És légy kíméletes a körülötted lévő emberekkel, amikor nekik is szükségük van erre” – tette hozzá a milliomos.

Az, hogy időt és figyelmet fordítunk a barátainkra és a családunkra, a saját érdekeinket és értékeinket helyezve előtérbe, és hűek maradunk önmagunkhoz, Ware szerint mind szerepet játszik az általános boldogság és elégedettség elérésében. „A legtöbb ember csak akkor jön rá erre, amikor már túl késő” – írta.

„Sokan életük végéig nem jöttek rá, hogy a boldogság egy választás. Megragadtak a régi mintákban és szokásokban. Az ismertség úgynevezett „kényelme” túlcsordult az érzelmeikben … Holott mélyen legbelül arra vágytak, hogy újra őszintén nevessenek, és önfeledten szórakozzanak. Az élet egy választás. Ez a TE életed. Válassz tudatosan, válassz bölcsen, válassz őszintén. Válaszd a boldogságot” – tanácsolta Bronnie Ware.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet