Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Igen, vagyunk úgy a dologgal egy páran, hogy imádjuk a sajtot. Én például nem tudnék elképzelni egyetlen napot sem sajt nélkül. A kedvencem a piacról mindig ugyanattól az árustól vásárolt füstölt sajt, de szívesen fogyasztanám a világ összes penészes sajtját is reggelire.

sajt

Szóval, imádom, de azt elképzelni sem tudtam volna, hogy Olaszországban lassan valutát ér a parmezán. Az ottani bankok parmezánsajtot is elfogadnak fizetési eszközként, és külön páncéltermet is kialakítottak az értékes vagyon számára. Nem akármilyen sajtok ülnek itt, hanem az egész világon Made in Italy márkanevet jelképező Parmigiano Reggiano. Formájának átmérője 35-45 centiméter között van, és súlya 24-40 kg között van, értéke pedig 300 euró!

A sajthitel-biznisznek akkora sikere lett, hogy külön saj-bunkert kellett a Credem bank alá építsenek, ahol 440 ezer sajt, 132 millió euró értékben, megfelelő hőmérsékletre van helyezve. A sajt 24 hónap alatt érik meg, ez alatt a hitelező ha visszafizeti az adósságát, akkor visszakapja, hanem pedig a bank értékesíti a sajtot. A sajtbankba már be is törtek, megfúrták a bunkert és 570 darabot loptak el, igaz, értékesíteni nem tudták volna, mivel a bankjegyekhez hasonlóan a sajtok is számozva vannak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!