Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Izland egy északi szigetállam az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között, mely 1918. december 1-ig dán fennhatóság alá tartozott. Nyolc évvel ezelőtt a csőd szélén állt, de csodával határos módon rekordsebességgel született újjá, és bár nem tagja az Európai Uniónak, ma már virágzó és stabil gazdasági helyzettel büszkélkedhet.

Az ország, mely bezárta az összes McDonald’s-t, Starbucks-t és játéktermet. Hogy miért? Pofonegyszerű a válasz!

A legnagyobb hangsúlyt az exportra fekteti, a gazdasága pedig a halászaton alapszik. A jövedelmek 40%-a származik a horgászatból, mely a munkapiac 7%-át fedi le – tájékoztat a Wikipédia. Izland nem rendelkezik hadsereggel, így ez a világ legbékésebb állama. Alig van nyoma erőszaknak, és a társadalmi-politikai viszonyok is sziklaszilárdak. A sziget lakói pedig ritkán zárják kulcsra a házaikat vagy autóikat.

Meglepő lehet egy turista számára, de Izlandon nincs egyetlen McDonald vagy Starbucks sem! Ezeket még a 2009-es válság idején bezárták, és soha többé nem nyitották meg. Nincs kaszinó és játékterem sem, de még egy autópálya sem – tudósít Magnús Sveinn Helgason, közgazdász.

„A lakások 90%-a vagy talán még annál is több geotermikus vízzel fűtött. Melegített üvegházaink vannak, közel 20 hektáros területen.” – fogalmazott Arni Ragnarsson, geotermikus mérnök. Ez azt jelenti, nagyjából annyiba kerül egy ház kimelegítése, mint amennyibe egy újság havi előfizetése.

Az ország, mely bezárta az összes McDonald’s-t, Starbucks-t és játéktermet. Hogy miért? Pofonegyszerű a válasz!

„A napilapért 40 eurót fizetek havonta, míg a 200 négyzetméteres lakásom fűtése 50-55 eurómba kerül.” – nyilatkozta dr. Pall Valdimarsson, geotermikus professzor.

Mielőtt az Eyjafjallajökull vulkán kitört volna, Izland turizmusa egyenlő volt a nullával.

„Azután az idegenforgalom hihetetlenül fellendült. Számításaink szerint idén a turistaszám ismét 20–30%-kal fog nőni. Évente nagyjából 1,5 millióan látogatnak meg bennünket.” – tájékoztatott Inga Hlín Pálsdóttir, a Promote Iceland igazgatója.

A szigetre érkezők száma jóval meghaladja a lakosság számának dupláját, így a turizmusból származó bevételek ma már egynegyedét teszik ki az ország egy főre eső GDP-jének.

Az ország, mely bezárta az összes McDonald’s-t, Starbucks-t és játéktermet. Hogy miért? Pofonegyszerű a válasz!

„Beülsz az autóba, és 15 perc múlva már a természetben vagy. Egyetlen másik ország sem képes ezt nyújtani.” – vallotta Egill Helgasson újságíró.

Izland ma már a fejlődés biztos útján halad. A munkanélküliséget szinte nem is ismeri, az államadósság pedig ismét a 2009-es válság előtti szintre került. Ennek eredményeképpen nem csoda, hogy a szigetország a harmadik legboldogabb állam a világon, az ENSZ legutóbbi adatai szerint. Sokan példát vehetnénk róla…


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!