Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az emberi tevékenység már számos őshonos állat- és növényfaj kipusztulását eredményezte. Erre napjainkban is van példa, hiszen egy új idegen faj vetette meg lábát Európában, ez nem más mint az ázsiai lódarázs és főként a méhekre lehet veszélyes.

lodarazs

Ez a keletről érkező darázsfaj kisebb és sötétebb a nálunk is ismert és honos közönséges lódarázsnál, a különbség annyi, hogy a szárnyas rovar kedvenc prédája a méhlárva. A méheknél jóval nagyobb darazsak könnyedén elbánnak a dolgozókkal. Az új faj teljes méhcsaládokat irthat ki, hiszen még kevés idő telt el a felbukkanásuk óta, így a méztermelő rovarok még nem tudtak védekező stratégiát kidolgozni ellenük.

A darazsak Kínából érkeztek, egy áruszállító hajó rakterében utaztak egészen Franciaországig, mindez 2005-ben történt. A méhészek úgy próbálják megakadályozni a darazsak pusztítását, hogy a kaptárok bejáratát leszűkítették, amelyen csak a méhek fértek be a darazsak kint rekedtek, de csapdákat is elhelyeztek számukra, mégis kiirtásuk teljesen lehetetlen. Franciaországi elterjedésük után most az Egyesült Királyokat fenyegeti az ázsiai lódarázs, hiszen sikerült átrepülniük a La Manche csatornát, így a szigetország méhészei foghatják most a fejüket.

A hatóságok felhívják a méhészek figyelmét, hogy úgy próbálják meg pusztítani az idegen fajt, hogy az őshonos fajokat ne irtsák ki. Ázsiában a méhcsaládok „megoldották” a darazsak által jelentett fenyegetést. A támadást megelőzően a darazsak egy kémet küldenek a kaptárba, hogy az feltérképezhesse, született-e elég lárva, majd értesíti a többieket, utána megkezdődik a roham. A méheknek nem marad más lehetőségük, minthogy megöljék a hírvivőt, hogy az ne tudjon elrepülni.

Egy óriási méhlabdává alakulnak, körbeveszik a betolakodót, és egymáshoz, illetve a darázs testéhez dörgölődnek, így ha elérik a 47 Celsius fokot, akkor nyert ügyük van, mert a darázs csak eddig képes bírni a hőt, a méhek viszont a 48 fokot is túlélik. Egy új megfigyelés szerint a méhlabda belsejében szén-dioxid szintet is képesek előidézni a kaptár lakói, egyelőre rejtély, hogy miként képesek ezt megtenni. A gázt a darázs öt percnél tovább nem bírja, így képtelen visszatérni az információkkal a fészekbe. A méhek közül is sok elpusztul, de annyi nem, hogy a család is kihaljon.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!