KezdőlapVilágEgy utazási szakértő szerint ezek a repülőgépek legpiszkosabb részei, amelyeket utasként lehetetlen...

Egy utazási szakértő szerint ezek a repülőgépek legpiszkosabb részei, amelyeket utasként lehetetlen nem megérinteni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Bár sokáig azt hittük, a vécéülőkénél nincs piszkosabb, már tudjuk, hogy ez nem igaz. Vannak ugyanis használati tárgyak – köztük a kulcsaink vagy az okostelefonunk, amelyek felületén bizonyítottan több kórokozó él, mint a közvécéken.

Egy utazási szakértő most arról számol be, melyek azok a felületek, amikkel egy nyaralás során találkozhatunk, és meglepő módon nem tudjuk elkerülni a megérintésüket. Pedig koszosak és hemzsegnek rajta a kártékony baktériumok.

Ha repülőgéppel utazunk, érdemes tudomást szereznünk arról, melyik az a része a gép belsejének, amit javasolt lenne használaton kívül hagyni – nem, itt sem a mellékhelyiségről van szó. Egy annál ártatlanabb felületről, melyről senki nem gondolná, hogy a legpiszkosabb mind közül.

A Ski Vertigo utazásszervező vállalat egyik szakértője megosztotta, hogy a fedélzeten az egyik legkevésbé higiénikus rész a kis tálcás asztalka, ami az ülések hátáról nyílik le az öledbe.

„Ezeket a felületeket sokféleképpen használják az utasok a repülés során, az ételfogyasztástól kezdve a személyes tárgyak és az elektronikus eszközök pihenőhelyeként. Tekintettel a többfunkciós használatukra és arra a tényre, hogy a takarító személyzetnek gyakran kevés ideje van a járatok között, hogy mindent áttöröljön, a tálcás asztalok nem kapnak alapos tisztítást, ami a baktériumok és vírusok jelentős felhalmozódásához vezet, ezáltal pedig a betegségek átvitelének elsődleges helyszínévé válnak” – számolt be Ski Vertigo szakembere.

Természetesen léteznek óvintézkedések, melyeket utasként megtehetünk annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzések esélyét.

Egy légiutaskísérő például úgy nyilatkozott: „A tudatosság és a felkészültség a legjobb szövetségesünk a baktériumok ellen a repülőn. Az alapintézkedéseken túlmenően fontolja meg a mosdólátogatások időzítését is; a repülés elején vagy közvetlenül a takarítás után, amikor kevesebb baktérium van jelen. Ez jelentős különbséget jelenthet” – magyarázta a személyzet egyik tagja.

Hozzátette, amennyiben az üléstámla zsebét használnánk, érdemes a személyes tárgyainkat egy zacskóba helyezve belecsúsztatnunk a zsebbe.

„Ez nemcsak tisztán tartja a holmikat, hanem leegyszerűsíti a tisztítást is, és minimálisra csökkenti a potenciális szennyeződésekkel való érintkezést” – folytatta az utaskísérő.

Szintén hasznos, ha a kézipoggyászba előre bekészítünk egy „higiéniai készletet”, ami kézfertőtlenítőt, fertőtlenítő kendőt, arcmaszkot és esetleg váltóruhát tartalmaz. „A hosszú repülőút utáni ruhaváltás segíthet felfrissülni, és csökkentheti a baktériumok átvitelének valószínűségét a repülőgépről a célállomásra” – magyarázza az utaskísérő.

Amennyiben felkészülten, megfontoltan és némi rugalmassággal álluk hozzá, a repülőutunk már kevésbé lesz megterhelő és veszélyes, ráadásul a kórokozókat sem visszük majd magunkkal, ha ismét földet érünk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet