Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A helyszín az indonéziai Halmahera szigete. A tenger fenekén itt fedezték fel azt a kisméretű, barna színű cápafajt, amely úgy sétál a homokdűnék között, mintha a szárazföldön lenne.

gyaloglo-capaAz új élőlényt a bambuszcápák közé sorolták, és mivel az említett sziget partjainál bukkantak rá, ezért Hemiscyllium Halmaherának nevezték el. Az új fajról videófelvétel is készült, amely megmutatja, hogy lapátszerű uszonyaival miként gyalogol a tengerfenéken az állat.

A Vancouver-i egyetem kutatóit a menetelés a szalamandráéra emlékeztette, és azzal az elmélettel álltak elő, hogy vélhetőleg ez az uszonyokkal történő mozgás bizonyíték arra, hogy így hagyhatták el az állatok régen az őstengert és másztak ki a szárazföldre, egy idő után meghódítva a területet. A cápa „járásáról” a szakértők azt feltételezik, hogy az a korai gerincesek mozgásának ősi modellje lehet.

Más kutatók viszont ezzel a feltételezéssel nem értenek egyet, hiszen a cápa lépkedése a tengerfenéken nem hasonlít a bojtosúszójú haléhoz, amelyet az összes szárazföldi gerinces ősének tartanak. Ugyanakkor még vannak egyes cápafajok, amelyek szintén hasonlóan szoktak közlekedni. Állítólag azért alakult ki ez a fura járás, hogy könnyebben tudjanak haladni a korallzátonyok között, ha éppenséggel élelmet szeretnének keresni maguknak, de akkor segít az tapogatózó lépés, ha el szeretnének rejtőzni az ellenségek elől.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!