Az ananász egy szuperélelmiszer. Azonban érdemes most megismerkednünk egy kicsit más oldalról is vele. Ha a boltban egy nagy méretes bio ananászt vásárolunk, semmiképp ne dobjuk el a héját.
Legfontosabb pozitív tulajdonságai között említhető, hogy remek vízhajtó, éppen ezért, akik puffadással, vagy narancsbőrrel küzdenek, ki ne hagyják étrendjükből. Nagyon magas a kálium tartalma, serkenti a vörösvérsejtek képződését, melyek az oxigénszállítási munkában is részt vesznek. Bromelia nevű enzim tartalma miatt, nagyon erős a gyulladáscsökkentő, és emésztésserkentő hatása van.
Az ananászhéj pozitív tulajdonságai:
1. Gyulladáscsökkentő – bromélia tartalma miatt gyorsan, és hatékonyan csökkenti a gyulladásokat. Leginkább a sportsérülések, és akkut gyulladások esetében szokták alkalmazni.
2. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik – a kemoterápiás kezeléssel párhuzamosan is fogyasztható. Megakadályozza a rákos sejtek szaporodását. Magas béta-karotin tartalma miatt leginkább a prosztata, és vastagbél-rák esetében hatásos.
3. Szívvédő hatása van – finn és kínai kutatások alapján kimutatták, hogy magas C-vitamin tartalma miatt nagy hatóerővel védi a szív egészségét.
4. Megakadályozza a szürkehályog kialakulását – a C-vitamin nagyon fontos az egészséges látáshoz. Ha nagydózisú C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe, megakadályozhatjuk a szürkehályog kialakulását.
5. Termékenységnövelő – szintén magas C-vitamin tartamának köszönhetően, serkenti a termékenységet mind a nők, mind pedig a férfiak esetében.
6. Asztma – az ananász héja béta-karotin tartalma miatt csökkenti az asztmás rohamok kialakulását
Hogyan használjuk az ananász héját?
Hozzávalók:
- 1 liter víz,
- 1 nagyobb ananász héja.
Elkészítés: mossuk meg az ananászt, és hámozzuk meg. Az apróbbra vágott héjdarabkákat tegyük a vízbe, és forraljuk egy fél órán keresztül. Majd szűrjük le a keletkezett levet.
Napi két pohárral igyunk meg belőle a tökéletes hatás elérése érdekében.