Ha gyakran kínoz fejfájás, kevés az energiád és álmatlanságban szenvedsz, a következő mikroelemeket kell fogyasztanod.
A legtöbben azt gondolják, hogy ezek a tünetek a túlságosan kemény munka eredményei. De a magnézium, és a K-vitamin hiánya is kiválthatja őket. Most elárulunk mindent, amit erről a két rendkívül fontos mikroelemről tudnod kell.
Magnézium
A magnézium legalább 300 különféle kémiai reakcióban vesz részt a testünkben. Segít az ételek energiává alakításában és az új fehérjék létrehozásában aminosavakból. Ezért használják a szorongás, a stressz enyhítésére és a fáradtság leküzdésére.
Képes megszüntetni a krónikus fejfájást, és migrén ellen is hatásos lehet. Hiányában csökken a szervezet szerotonin szintje, ez az erek összehúzódását okozza, és befolyásolja a neurotranszmitterek működését.
Az alacsony magnéziumszint depresszióhoz és álmatlansághoz vezethet.
Természetes magnéziumforrások
A következő élelmiszerekből juthatsz magnéziumhoz:
- spenót;
- diófélék;
- barna rizs;
- kenyér (főleg teljes kiőrlésű);
- hal;
- hús;
- avokádó;
K-vitamin
A K-vitamin szintetizálja azokat a fehérjéket, amelyek elengedhetetlenek a véralvadáshoz és a vérzés megállításához. Hiányában fokozott az esély a véraláfutások kialakulására, és a nagyobb mértékű vérzésre.
A K-vitamin egyéb lehetséges, de tudományosan nem teljesen bizonyított előnyei közé tartozik az artériák és vénák védelme a meszesedéstől, valamint az Alzheimer-kór és a prosztata rák kockázatának csökkentése.
A D-vitaminnal együtt a K-vitamin segíti a kalcium megkötését a csontokban, ezért a K-vitamin hiánya növelheti a csonttörések kockázatát.
Természetes K-vitaminforrások
A következő élelmiszerekből juthatsz K-vitaminhoz:
- zöldfűszerek, például: bazsalikom, zsálya, kakukkfű, petrezselyem, koriander, majoránna és metélőhagyma;
- zöld leveles zöldségek, például: kelkáposzta, spenót;
- zöldhagyma, jégsaláta, római saláta, zeller;
- kelbimbó, brokkoli, káposzta, pak choi (bordáskel), karfiol;
- cayenne-bors, paprika, csípős paprika, curry;
- spárga, édeskömény, póréhagyma, savanyúságok, szójabab, olívaolaj és szárított gyümölcsök.
Mindenképpen egyeztess orvossal, mielőtt magnéziumot és K-vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítőt kezdenél szedni, mert például a K-vitamin túladagolása mellékhatásokat válthat ki, és kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend bőven elég magnéziumot és K-vitamint biztosít a szervezetnek.