Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az Öresund híd az Öresund tengerszoros fölött húzódik, egy kombinált közúti-vasúti átkelő. A híd a svédországi Malmőt köti össze, Dánia fővárosával, Koppenhágával. Két részből áll, az E20-as, európai főútból, és egy kétvágányú vasútpályából. Az Öresund a világ egyik leggyönyörűbb hídja.

oresund1

A maga 7845 méterével ez Európa leghosszabb közúti és vasúti hídja. A híd két part közötti távolság felét teszi ki, majd az út továbbhalad a Peberholm nevű mesterséges szigeten, és innen egy földalatti alagúton halad a dán főváros felé. A mesterségesen kialakított szigeten szabadon élnek a különböző madarak, de 500 növényfaj is megtalálható rajta.

Az Öresund hidat II. Margit dán királynő, és XVI. Károly Gusztáv svéd király 2000 július 1-jén adta át.

A csodálatos mérnöki kivitelezésnek köszönhetően az Öresundon alig 40 perc alatt juthatunk el Dániából, Svédországba. Vannak, akik naponta kétszer is átkelnek a hídon, hiszen munkájuk az egyik országban van, míg lakhelyük a másikban. Az Öresundot, egy dán cég, a COWI tervezte, George K.S. Rotne vezetésével.

oresund2

oresund3

A híd és az alagút használata egy bizonyos díj ellenében bárki számára lehetséges. A díj változik annak függvényében, hogy milyen járművel szeretnék átkelni, személygépkocsi esetében kb. 9-10 ezer forintba kerül az oda-vissza út. Ezt az élményt semmiképp nem érdemes kihagyni, hiszen egy különleges érzéssel, és egy csodálatos látvánnyal gazdagodhatunk.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!