Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Balatoni nyár hasznos tippeket ad, rejtett értékeket mutat be és felhőtlen kikapcsolódást ígér mindennap az m1-en. A műsor mellett most arra is fény derül, hogy a rádiós és televíziós műsorvezetőknek miért olyan fontos a Balaton…

Emesz Lilla – az MR1-Kossuth Rádió riportere

A Balatonhoz mindenki kötődik így vagy úgy. Mindenkinek van személyes története. Talán 8-9 éves lehettem, amikor először láttam meg a „magyar tengert”. A családdal, Szántódon nyaraltunk. Vagy a fonyódi zenetáborban? Már pontosan nem is emlékszem, de azt tudom, nem telhet el úgy a nyaram, hogy ne élvezzem a balatoni táj szépségeit. Az oda vezető út, a baranyai és somogyi lankák már önmagukban előkészítik az élményt, na és persze nem hiányozhatnak a barátok, akikkel ez teljes lehet. Fenyvesi táborok, boglári strandolások, lellei bulizások főiskolásként, mostanában pedig isten közeli élmények: keresztúri szentmisék, máriai együttlétek a Szeráfi Kórussal. Nagy vidámságok, 30 fős reggelik, ebédek, vacsorák a kertben. Sokkal inkább egyedül átélt élmények, mint azelőtt. Régebben állandó délipart-függő voltam. Tavaly a Balatoni nyár című műsor miatt valami nagyon megfogott az északi partban. Most Füred és Révfülöp a kedvenc helyem. Badacsonyhoz is nagyon sok szép emlék köt. Ugyan lehetne még fejlődni, de egyre jobbak a borok, ez egyébként meghatározó, mert mindig olyan helyre utazom szívesen, ahol jók a helyi nedűk. És az északi parton ez egyértelmű.

Ami a munkát illeti a Balaton Közelrőlben: szeretek egyedül járni a két part között, nézni a vizet a kompról, naplementekor fáradtan hazatérni. Olyan színeiben látni a tavat, ahogyan soha. Az én munkám inkább a riporterkedésről szól. Az a hét, amikor a Balatonon vagyok, magányosan telik, „segíts magadon, az Isten is megsegít” típusú kreatív feladat. A felkészülés, az anyaggyártás közben történik. A rádió spontán műfaj: bármikor bármi megtörténhet. Nagyszerű a díszlet és a táj, jók a műsorvezetők, a vendégek. Jó a csapat. A Balaton Közelről pedig még ennél is többet ad, hiszen a rádió valójában hangos film.

Ha grillezésre gondolok, sok vidám kép ugrik be. Legutóbb tavasszal például anyák napján gyűlt össze a családunk (édesanyámék négyen testvérek). Tizenegyen vagyunk unokatestvérek, és manapság egyre fontosabbnak érezzük, hogy összejöjjön mindenki egy-egy jeles napon. Igyekeztünk szakszerűen grillrácsra, illetve tárcsára pakolgatni a húsokat. Nemrég hallottam a rádióban, hogy a húst csak egyszer szabad megfordítani a rácson, különben kiszárad. Én a salátát is bevállaltam, eddig is tudtam nagyjából, mitől lesz jó, de nagynéném most megmutatta, hogyan készítik Fejér megyében a jó fokhagymás-ecetes saláta-alaplevet. Persze az ízekhez az is hozzájárult, hogy a húsokhoz a kertből került a fejes saláta az asztalra.

Jakupcsek Gabriella – a Magyarország, szeretlek! egyik csapatkapitánya

A legtöbb időt Zamárdiban töltöm a családommal, ott van házunk, így amikor csak tehetem, rohanok a Balatonra évszaktól függetlenül. Nyáron pedig szinte lent élünk a tó partján, s innen járunk a dolgunkra. Nagyon szeretem a vidéket, egészen más az életmódunk és az időbeosztásunk itt a parton. Rengeteg a baráti összejövetel, a kellemes nyáresti vacsora és beszélgetés. Ilyenkor talán még azokkal az ismerősökkel is sikerül találkozni, akikkel év közben nehéz összehozni egy szabad estét.

Mozgékonyan élünk, amikor lent vagyunk. Sokat kirándulunk, körbejárjuk a vidéket, s új helyeket fedezünk fel, nem beszélve az óriási biciklitúrákról és a baráti vitorlázásokról.

Gyermekkoromban mindig Káptalanfüredre jártam táborozni, s arról álmodoztam, milyen jó lenne több időt a tó partján nyaralni, nem csak két hetet, hanem akár az év felét is ott tölteni, hogy minden évszakban láthassam a tavat. Ez a vágyam valóra vált, s az én gyermekeim már otthonuknak, s nem csupán nyaralóhelynek tekintik a Balatont.

A nyári grillezés nálunk rendszeres időtöltés. Ez az a főzésfajta, amit kifejezetten férfias munkának tartok. Nálunk ez a férjem birodalma, a barátainkkal közös és állandó program. Nagyon szeretünk sütögetni, nekem is megvan a feladatom, én a köreteket próbálom variálni, azért mindig én vagyok a felelős. A kedvenc ételem ilyenkor a hal és a bárány, ezt mindenféle variációban imádom.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!