Már alig több, mint egy hét van karácsonyig, mindenki lázasan készül az év egyik legszebb ünnepére. Legtöbben még mindig az élő fenyőt részesítik előnyben, hiszen szebb, természetes, illatos, és ez az ünnep igazi szimbóluma. De mit tegyünk, hogy a lakásba bevíve ne kezdje hullatni a leveleit a nagy melegben.
Annak érdekében, hogy a természetes karácsonyfánk a lehető leghosszabb ideig tartson, érdemes megfontolni néhány alapvető tippet.
Az első fontos lépés, hogy még a fa megvásárlása előtt ellenőrizzük, hogy mennyire dúsak az ágak, és próbáljuk megtudni, hogy mikor volt kivágva a fa. Ha régen vágták ki, kérjük meg az eladót, hogy vágjon le még egy centimétert a fa aljából. Ez a frissítő vágás, akárcsak a virágok esetében, elősegíti a vízfelvételt, és hosszabb ideig frissen tartja a fát.
Egy másik fontos dolog, hogy lehetőleg egészséges legyen a fa, amit megvásárolunk. Törjünk le egy kisebb ágat, és vizsgáljuk meg, hogy mennyire rugalmas. A hajlékony ág azt jelzi, hogy az ágnak még elég magas a nedvességtartalma, ha egyből törik, akkor nagy valószínűséggel hamar ki fog száradni.
Otthon a fát állítsuk egy speciális állványba, amibe vizet tudunk tölteni, így hosszabb ideig életben marad. Naponta ellenőrizzük a vízszintet a tartóban, és szükség esetén töltsük fel. Egy jól hidratált fa nagyobb valószínűséggel hosszabb ideig tart.
A fa ágait, leveleit rendszeresen permetezzük vízzel a nedvesség és a frissesség megőrzése érdekében.
Hőforrások veszélye
A mesterséges fenyővel ellentétben, amely jobban bírja a magas hőmérsékletet, a természetes fenyő érzékeny a radiátorok, kandallók vagy más otthoni hőforrásokra.
A nagy meleg következtében a fa gyorsabban kiszárad, és elkezdi hullatni a leveleit.
A faápoló szakemberek azt javasolják, hogy a kiszáradás veszélyének elkerülése érdekében helyezzük biztonságos távolságra a hőforrásoktól.
A fa és a hőforrás között legalább egy méter távolság legyen.