Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A “The Telegraph” brit napilap nemrég közzétette a világ legszebb 23 templomának a listáját. Többek közt a romániai Szászfehéregyházi templom is ott szerepelt a világhírű templomok sorában. Itt van a szomszédban, látogassuk meg, ha időnk engedi! Igazán gyönyörű!

Az 5. helyre rangsorolt szászfehéregyházi templom többek közt Károly herceget is ámulatba ejtette. Az elszigetelt település akkor került a figyelem középpontjába, amikor Károly herceg házat vásárolt a faluban, és fő támogatója lett a szász falvak megmentéséért létrehozott alapítványnak.

1999-ben a templomot az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. Szászfehéregyháza Brassó megyében, Segesvártól 42 km-re, Kőhalomtól 8 km-re található. A falu első lakói székelyek voltak, majd helyükre a 12. században szászokat telepítettek, ma pedig már leginkább románok laknak Fehéregyházán.

A templomot eredetileg a székelyek építették, majd a kisebb, kápolna formájú építményt később a szászok kibővítették, és a 16. századra érte el a mai formáját. Korabeli feljegyzések szerint, a falu a nevét a fehérre meszelt, faerkélyes tornyokkal, és védőfallal övezett templomról kapta.

A vártemplomon belül egy múzeum-szoba is helyet kap, de érdemes megtekinteni a szalonna, és más élelmiszerek tárolására kialakított családi éléskamrákat, na meg a gyönyörű festett kazettákat is.

A szászfehéregyházi templomon kívül többek közt még a Las Lajas katedrális (Kolumbia), a borgundi (Norvégia) fa templom, a Születés Temploma (Betlehem), a Notre-Dame katedrális (du Haut), a Szentháromság temploma (Grúzia), a Szent György katedrális (Etiópia), a Hallgrimur templom (Izland), és még sokan mások is felkerültek a listára.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!