KezdőlapVilágToto Riina története, aki a szicíliai maffiában a keresztapák keresztapja lett

Toto Riina története, aki a szicíliai maffiában a keresztapák keresztapja lett

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Salvatore “Toto” Riina a Fenevad becenevet kapta, és rendkívül erőszakos emberként tett szert hírnévre Szicíliában, mint a Cosa Nostra maffiaszervezet vezére közel 20 éven át.

Toto Riina 1930-ban született egy szegény gazdálkodó családban a szicíliai Corleone településen.

1943 szeptemberében az apja, Giovanni, talált egy fel nem robbant amerikai bombát, és megpróbálta felnyitni azt, hogy eladja a robbanószert és a fémet. De hibát követett el, a bomba felrobbant, és megölte őt, valamint Toto 7 éves testvérét, Francescót. A robbanásban ugyanakkor az akkor 13 éves Toto másik testvére, Gaetano is súlyosan megsérült.

Toto, aki kénytelen volt eltartani önmagát és a családját, 18 évesen csatlakozott a szicíliai maffiához.

Egy évvel később gyilkosságért 12 év börtönre ítélték. 1956-ban szabadult, és ezután Luciano Liggio (eredetileg Leggio) szicíliai maffiavezér embere lett, és fokozatosan felkapaszkodott a bűnszervezet hierarchiai létráján, míg végül 1974-ben átvette Liggio helyét.

Kábítószer-kereskedelemre és emberrablásra „szakosodott”, és véres háborút vívott a szervezeten belül, hogy érvényesítse hatalmát.

Az általa tanúsított kegyetlenség miatt a Fenevad néven vált ismertté, és kiiktatta minden riválisát, valamint mindazokat, akik megkérdőjelezték a hatalmát a bűnszervezeten belül.

Capo di tutti i capi

1982-ben lett a Cosa Nostra vezetője. Ebből a pozícióból folytatta véres akcióit, de ezúttal magának az államnak is hadat üzent. Ő rendelte el Giovanni Falcone bíró és Paolo Borsellino államügyész meggyilkolását 1992-ben, és ő volt a felelős az 1993-as merényletek sorozatáért is Rómában, Milánóban és Firenzében, amelyek összesen tíz halálos áldozatot követeltek.

Bár még 1969-ben elfogatási parancsot adtak ki ellene, 24 évig sikerült elkerülnie, hogy az igazságszolgáltatás kezére jusson, ezalatt Szicíliában rejtőzködött. Végül 1993. január 15-én tartóztatták le Palermo külvárosában. Tagadta, hogy bármi köze lenne a Cosa Nostrához, és csak 2009-ben vállalta a szicíliai maffiában betöltött szerepét.

Többszörös életfogytiglanra ítélték, és a börtönbüntetések mellett 125 millió euró értékű vagyontól is megfosztották. De a Cosa Nostra nem tűnt el Riina elfogásával. A szicíliai maffia folytatta tevékenységét, bár sokkal visszafogottabban, mint korábban.

„Manapság ritkák az általuk elkövetett bűncselekmények” – mondja Ambrogio Cartosia ügyész, aki 20 évig dolgozott a maffiaellenes brigád tagjaként.

A Cosa Nostra befolyása továbbra is megmaradt történelmi fellegvárában, Szicíliában, de a tevékenysége valamelyest átalakult. „Úgy gondolom, most sokkal inkább jelen van a politikai életben, mint korábban” – mondja az ügyész.

Toto Riina halála

A szicíliai maffia feje élete utolsó 24 évét börtönben töltötte.

„Nem bántam meg semmit. Soha nem fognak elpusztítani, még akkor sem, ha 3000 év börtönre ítélnek” – mondta a Fenevadnak nevezett maffiavezér.

Toto Riina a börtönben halt meg, 87 éves korában, 2017-ben.

Halálával egy hosszú és nagyon véres fejezet zárult le a Cosa Nostra történetében, de ez még korántsem jelenti a legendás szicíliai maffia végét, hiszen a bűnszervezet mindig is nagyszerűen alkalmazkodott az adott korhoz és körülményekhez.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet