Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Földünk uralkodó fajának tekintjük magunkat, de még mindig nem jelenthetjük ki, hogy meghódítottuk bolygónkat, ennek bizonyítékául szolgál, hogy a kutatók nemrég egy új, viszonylag nagy testű emlősfajra bukkantak. Ez a medvemacska, amely Dél-Amerika magas hegyeiben, az Andokban él.

imadnivalo-emlos

Új ragadozó emlősfajt a nyugati féltekén ezelőtt harmincöt évvel fedezett fel az emberiség. Az állatot olinguito-nak hívják. Már korábban voltak bizonyítékok a létezéséről, hiszen Kristofer Helgen zoológus talált néhány csontot és bőrt egy chicagoi múzeum raktárában, csak azt nem tudták, hogy az milyen állathoz tartozik, így azonosítás gyakorlatilag tíz évbe került, pontosan mostanáig, amíg végre felbukkant a medvemacska.

Az olinguito 35 centiméter hosszú, a bundája barnás-vöröses, a súlya pedig egy kilogramm. Azon emlős fajok csoportjába tartozik, mint a macska, a kutya, illetve a medve rokonai. A tudomány Bassaricyon neblina nevezte el, legközelebbi rokona pedig a mosómedve. A szakértők Kolumbia és Ecuador magas hegységeiben kutatták fel a ragadozót, és miután sikerült a nyomára bukkanniuk, életmódja sem maradt többé rejtve.

Annak ellenére, hogy ragadozó, étrendje nagyobb részét többnyire növényi eredetű táplálék teszi ki, akárcsak a medvéét. Magányosan él, és ahogy a macskák, inkább éjjel aktív. Sűrű bundája megfelelően védi az ötezer méter magasságban előforduló, sokszor cudar időjárástól. Élete nagy részét a fákon tölti, és csak egy utódot hoz a világra. A kutatók szerint az biztos, hogy az emberi faj terjeszkedésének következtében az állat élőhelye mára már felére csökkenhetett.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!