Káros az egészségre az ásványvíz vagy sem?

0
3148

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Egyes állítások szerint az ásványvíz növeli a kalciumveszteséget a csontokból, fogszuvasodáshoz vezet, káros a bélre, illetve hizlal.

Fotó: Pixabay.com

Ásványvíz és a kalcium

Egy 2006-ban készített felmérésben 2500 személyt vontak be, hogy megvizsgálják, milyen hatása van a szénsavas italoknak a csontban lévő ásványokra. Az eredmény arra világította rá a tudósokat, hogy az édesített, szénsavas italok hatására a kalcium vesztesége megnő a veséken keresztül, ugyanis ezek az italok foszfort tartalmaznak.

Az ásványvíz és a fogkárosodás

Amíg nem olyan szénsavas vízről van szó, melyben citromsav vagy cukor található, addig a víz nem károsítja a fogakat. Azonban, ha hajlamosak vagyunk olyan italokat fogyasztani, melyben a fent említett összetevők megtalálhatóak, azzal saját magunknak teszünk keresztbe. Egy 2009-ben készített esettanulmány kimondja, hogy az ilyen jellegű italokban található savak és cukrok rákkeltő hatással bírnak, illetve zománcerózióhoz is vezethetnek.

Irritábilis bél szindróma

A szénsavas víz gyakran okozhat felfúvódást és bélgázokat, melyek könnyedén vezethetnek irritábilis bél szindróma kialakulásához. Azoknak, akiknek gondjaik vannak a gyomrukkal, ajánlatosabb, ha elkerülik a szénsavas italokat.

Az ásványvíz és a hízás

Bár az ásványvíz még mindig jobb választás, mint a különféle üdítők, vagy cukros italok, egy 2017-ben készített tanulmányban kimutatták, hogy az ásványvíz fogyasztása éhséghez vezet a férfiak körében, melynek hatására még többet esznek. Azonban, ez még teljes mértékben nem lett kidolgozva, így további vizsgálatokra van szükség, hogy megvizsgálják, hogy ez érvényes-e a nők esetében is.

Fontos, hogy minden esetben figyeljünk, oda milyen ásványvizet fogyasztunk, ugyanis nem egyformák. Míg az egyik ásványvíz csak vizet és levegőt tartalmaz, addig a másik különféle aromákat, édesítőszereket és más különféle összetevőket tartalmaz, melyek hatására a fogyasztója hízni kezd.
Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!