Sokszor hallottuk már, hogy a tojás sárgája nem tartozik a legegészségesebb élelmiszerek közé, túl sok koleszterint tartalmaz, és a szívnek sem tesz jót. Vajon mind igazak a támadások?
Azt biztosan állíthatjuk, hogy ha csak a tojás fehérjét fogyasztod el, automatikusan csökkented a bevitt kalóriaértéket, a koleszterin- és zsírmennyiséget. De nézzük ezen túl, mégis milyen pozitív tulajdonságai vannak a tojássárgának.
Ezektől fosztod meg a szervezeted, ha leszoksz a tojássárgáról:
- Egy fontos kolin nevű vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen a máj egészsége szempontjából. Segít a memóriajavításban és különböző neurológiai betegségek leküzdésében. Növeli az ellenállóképességet, a sportolók teljesítményét, erőnlétét, és szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében is.
- B2-vitamint, vagy más néven riboflavint tartalmaz, melynek szerepe van a normális anyagcsere működésében.
- A benne található B12-vitamin segíti a megfelelő idegrendszeri működést, és a véráramlást. Fontos szerepe van az egészséges immunrendszer működésében.
- A tojás sok D-vitamin tartalmaz, így nagy szerepe lehet a csontok egészségnek fenntartásában.
- A vas nélkülözhetetlen energiaforrás, és szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában.
Egy tanulmány szerint a rendszeresen tojássárgát is fogyasztó embereknél sokkal kisebb volt a koleszterin értéke, mint azoknál akik zsírt, szalonnát vagy zsíros ételeket fogyasztottak.
Még akkor is, ha sokan úgy tartják, hogy a tojássárga növeli a koleszterinszintet, pozitív tulajdonságként említhető, hogy csökkenti a szívbetegség kockázatát. A riboflavin, vas, D-vitamin, fehérje, B12-ehhez a tényhez mind hozzájárulnak.
Tanulmányok azt is kimutatták, hogy egy héten négy tojássárga fogyasztása által nem növekedik a koleszterinszint. És szívbetegséget sem okozott.
Alapjában véve a tojás, és a tojássárga is egy nagyon egészséges étel, csak arra kell vigyázni, hogy rendszeres tojásfogyasztás mellett csökkentsük más zsírok vagy koleszterindús ételek fogyasztását. Például, ha több tojásból álló omlettet készítünk, egy tojássárgát használjuk csak, és több fehérjét.