Ha te is szoktad ropogtatni az ujjaid ezt mindenképpen olvasd el!

0
2741

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Nagyon sok ember pattogtatja, vagy ropogtatja az ujjait, de legalább ennyien vannak, akik ki tudnának futni a világból a pattanó hang hallatán.

Ha te is szoktad ropogtatni az ujjaid ezt mindenképpen olvasd el!

Számos elmélet látott már napvilágot azzal kapcsolatosan, hogy káros vagy sem az ujjropogtatás. Egy nemrég elvégzett kutatás szerint az idegesítő szokás alapjában véve hasznos is lehet, hiszen serkenti az ízületek idegvégződéseit.

Mi okozza az idegesítő pattogást?

A csontok között ízületek helyezkednek el, ezek között pedig ízületi porcok találhatóak. A porcokat egy szinoviális folyadékkal teli tok veszi körbe. A mozgás, vagy nyomás során gázbuborékok keletkeznek a folyadékban, és ezek pukkannak ki. A megrögzött pattogtatók nagy bánatára a következő buborék csak kb. 20 perc múlva képződik, ezért ennyi időt kell várni, a újabb “eredményes” pattogtatásig.

Egy, 2009-ben Nobel- díjjal jutalmazott orvos, Donald Unger azzal kísérletezett, hogy hatvan éven keresztül rendszeresen pattogtatta a bal kezének ujjait. A befejezett kutatás eredményei alapján elmondta, hogy semmilyen károsodásról nem tud beszámolni, ízületei mindkét kezén egyformán egészségesek.

Ezzel ellentétben egy másik kutatás feltételezése szerint lehetséges, hogy a ízületeknél kialakult duzzadások a pattogtatás következtében alakulnak ki. Az elmúlt időben számtalan kutatást szenteltek a témának, és mégsem bizonyított egyértelműen, hogy az ujjpattogtatás káros vagy hasznos lenne.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!