KezdőlapBulvárEtnoklub a Gázsa zenekarral

Etnoklub a Gázsa zenekarral

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Idén új lendülettel folytatódik a Duna Televízió nagysikerű zenei műsora, az Etnoklub: január 8-án, szombaton 12.35-kor ismét a magyar népzene egyik meghatározó előadóját és zenekarát ismerhetik meg a nézők. Katona Erika műsorvezető vendége ezúttal Papp István Gázsa, az erdélyi táncházmozgalom egyik elindítója és a Gázsa zenekar lesz. A szombati adás különlegessége, hogy ezúttal a műsor szerkesztője, Könczei Árpád is részt vesz a beszélgetésben.

Ha annyit mondunk: Kolozsvár, erdélyi táncház, Bodzafa együttes, Budapest Táncegyüttes, Gázsa zenekar, akkor minden népzeneszerető tudja, hogy csakis Papp István Gázsáról lehet szó, aki az erdélyi táncházmozgalom egyik elindítója volt, a 90-es évek elején telepedett át Erdélyből Magyarországra, majd 1993-ban megalakította saját zenekarát.

A pesti táncházmozgalom beindulását követően, 1977-ben került sor az első olyan városi táncházra Kolozsvárott, ahol többnyire zeneiskolai képzettséggel rendelkező városi fiatalok játszották az autentikus magyar népzenét, s tanították a táncokat az érdeklődő fiataloknak. Az első ilyen táncházban a Bodzafa együttes muzsikált, amelynek hamarosan tagja lett Papp István. Néhány éven belül már valószínűleg ő volt Erdély legismertebb táncházi prímása. A nyolcvanas évek második felében, a romániai diktatúra legsötétebb időszakának beköszöntével azonban az erdélyi népzenészek sorra az ország elhagyására kényszerültek. Papp István Gázsa volt az, aki a vezető zenészek közül talán legtovább kitartott, a sepsiszentgyörgyi Vadrózsák együttes zenekarának vezetőjeként. A kilencvenes évek elején aztán ő is elhagyta az országot, korábbi zenekari társa, Kelemen László meghívására a Budapest Táncegyüttes prímása lett, s ezt a rangos pozíciót a mai napig tartja.

A Gázsa zenekar, amely hagyományos vonószenekari felállásban játssza Erdély és Magyarország különféle tradicionális muzsikáit, alapítótagjáról kapta a nevét. Papp Istvánt a mai napig mindenki csak Gázsaként ismeri. Ezt a ragadványnevet magyarszováti nagyapjától örökölte, akit a helybéli cigányok neveztek el „gádzsó”-nak (idegennek), mert sokszor mulatott velük annak idején. A Gázsa zenekar a hiteles népzene tolmácsolójaként egyfajta kultúrmissziót teljesít, Papp István és zenésztársai abban hisznek, hogy a népzene régebbi korok zenei stílusaként a 21. században is értéket jelent. Ezt a nézetet képviselik Európa- és világszerte tartott gyakori koncertjeiken is.

A január 8-ai Etnoklubban itt lesz Papp István Gázsa néhány régi barátja és zenésztársa is: találkozunk Kelemen László folkloristával és népzenésszel, Orza Calin koreográfussal, és nem utolsó sorban Könczei Árpád szerkesztővel, aki a kezdetektől együtt dolgozott a prímással.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet