A szervezetünk megfelelő és harmonikus működésének hátterében egy egészséges emésztőrendszer áll. Ez a mozgatórugója mindennek, ha a bélrendszerben valamilyen betegség lép fel, az a szervezet egészére kihatással van.

A puffadás, gázképződés, hasmenés, felfúvódás mind azt jelzik, hogy a bélrendszerben valami nincsen rendben. Nagyrészt immunrendszeri gyengeség, érzelmi instabilitás, cukorbetegség, krónikus fáradtság, depresszió, szorongás, ekcéma, és egyéb krónikus betegségek váltják ki ezeket a zavarokat.
Íme, 10 tünet, mely emésztési problémára utal:
1. puffadás, gázképződés, hasmenés
2. ételallergia vagy ételintolerancia
3. szorongás
4. depresszió
5. hangulati ingadozás, ingerlékenység
6. bőrbetegségek kialakulás, mint például a rosacea vagy ekcéma
7. cukorbetegség
8. autoimmun betegségek
9. gyakori fertőzések
10. memória csökkenés, koncentrációzavar
Mit tehetünk? Az alábbi 4 módszer betartása segítségünkre lehet.
1. Rossz szokásaink feladása
Az a cél, hogy mellőzzünk minden olyan régebbi szokást, mely negatívan hat az emésztésre. Ne fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek izgatják a gyomrot, és gyulladást okozhatnak. Ilyen például az alkohol, koffein, kábítószer stb.
Gyulladást és érzékenységet okozhat a glutén, a tejtermékek, a szója, a tojás és a cukor is. Próbáljuk meg behatárolni, hogy melyek azok az élelmiszerek, amely érzékenységet okozhatnak, és egy darabig hagyjuk ki ezeket étrendünkből. Figyeljük, hogyan viselkedik a szervezetünk.
A paraziták vagy baktériumok fertőzéseket okozhatnak a bélrendszerben. Szabaduljunk meg tőlük gyógynövényes kezeléssel vagy gombaellenes szerek segítségével.
2. Visszatalálás a helyes emésztéshez
Bizonyos betegségek jelenléte, az öregedés, de számos gyógyszer is, mint például a savlekötők, zavart okozhatnak az emésztésben. Fontos, hogy elegendő emésztőenzimet termeljük, csak így működhet megfelelően az anyagcserénk.
3. Regenerálás
A bélben jelenlevő jótékony baktériumok jelenléte segíti a rossz baktériumok kiirtását, megkönnyítik az emésztést. Fogyasszunk olyan probiotikus élelmiszereket, melyek bifiduszokat és lactobacillusokat tartalmaznak. Iktassuk be étrendünkbe a prebiotikus kiegészítőket is.
4. Az emésztés működésének javítása
Fogyasszunk olyan ételeket, melyek segítik az emésztést. A bélfalak rugalmasságát biztosítja az L-glutamin, és az aminosavak. Fontos a cink, az Omega 3, az A-, C- és E-vitamin jelenléte a szervezetben.
