Nem kell világvárosban lakni ahhoz, hogy több ezer féle élelmiszer közül válogathassunk, hiszen már egy kisebb városkában is találni számtalan olyan ételkészítményt, amelyről 20 évvel ezelőtt álmodni sem mertünk volna.
A bőség zavarában pedig sokszor a mutatósnak hitt kenyér, déli gyümölcs a szervezet számára semmi tápértékkel nem bír, mi több, inkább káros, mint egészséges, ezért most négy olyan élelmiszert ismertetünk, amit legközelebb hagyunk az üzletek polcain.
Fehér kenyér, finomított liszt
Petőfi versbe is foglalta, hogy nem baj az, ha szülei barna kenyeret adnak fiúknak, a városi fehér helyett. Igaza is volt a költőnek, ugyanis a finomított lisztből sült fehér kenyérből gyakorlatilag semmi haszna nincs a szervezetnek, mivel ásványi és vitaminértéke nulla, ezért nem is tud mihez kezdeni ezzel. Sőt még a lisztet klórral fehéríteni is szokták és bromidot is hozzáadnak, ez a pajzsmirigy működésére lehet káros.
Mikrós pattogatott kukorica
Ami a kukoricamagokon kívül benne van a zacskóba, semmi sem hasznos és egészséges a szervezetnek, hiszen feldogozott sót és tartósítószereket, ízfokozókat tartalmaznak. Ráadásul a mikrohullámú sütőben egy diacetil nevű kémiai anyag is létrejöhet, amelynek tüdőkárosító hatása van.
Feldolgozott húskészítmények
Gyakorlatilag minden hentesáruban megtalálható a nátrium-nitrit, de más egyéb tartósítószer is jelen van a kolbászokban, virslikben, felvágottakban, húsokban. Inkább vegyünk háztáji húst, ahol nem hormonok segítségével hizlalják az állatokat.
Fagyasztott ételek
Ezek a készítmények többnyire már agyonfőzött állapotban és nem frissen kerülnek zacskókba, onnan pedig a mélyhűtőkbe. Mellesleg szintén tele vannak tartósítószerekkel. A tápérték alig mérhető, és ha mikróban olvasztjuk ki, akkor még annyi nyomelem és vitamin sem marad bennük.