KezdőlapÉletmódEgészség4 elengedhetetlen vitamin, hogy a májad egészséges maradjon

4 elengedhetetlen vitamin, hogy a májad egészséges maradjon

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, a második legnagyobb kiterjedésű szerv a bőr után, normális esetben a súlya körülbelül 1,2-1,5 kg. Sajnos általában nem jelzi, hogy valami baj van, csak akkor, amikor a helyzet már meglehetősen kétségbeejtő.

Ezért feltétlenül oda kell figyelnünk a máj egészségére. Éppen ezért terjedhettek el olyan széles körben a különböző méregtelenítő programok, amelyek azt ígérik, hogy megtisztítják ezt a fontos szervet. Hamarosan azonban feltűnt egy új irányzat: mi lenne, ha a táplálkozásunk segítségével gondoskodnánk a májunkról? Most megtudhatod, melyek azok a vitaminok, amelyekre a májnak szüksége van ahhoz, hogy a lehető legjobban működjön!

Miért annyira fontos a máj?

A máj az egyik legfontosabb funkciót látja el a szervezetünkben: megvéd bennünket a saját káros életmódunktól. Méregtelenítéssel, tisztítással, az emésztés és a véralvadás elősegítésével gyakorlatilag az egészséges szervezet alapjait teremti meg.

A máj legfontosabb funkciója a méregtelenítés, ennek során kiszűri a gyógyszerekben és az élelmiszerekben található mérgező anyagokat. Így aztán, ha éppen megittál egy pohár bort, vagy megettél egy zacskó chipset, a májad kénytelen eltüntetni a „gondatlanságod nyomait” a vizelet és a széklet révén. Ezenkívül a máj szűri és tisztítja a vért is.

Ugyanakkor segít szabályozni az anyagcserét. A májban raktározódó keményítő (glikogén), glükóz formájában kerül a véráramba, és megemeli vércukorszintet fokozott fizikai terhelés esetén.Az epe kiválasztása, a vitaminok és ásványi anyagok tárolása, valamint bizonyos mennyiségű vér tárolása, amit szükség esetén, például hipovolémiás sokk esetén a véráramba juttathat – mind a máj feladata.

4 vitamin, amire a májnak nagy szüksége van

A máj egészségének megőrzése és a helyes táplálkozás között szoros kapcsolatot találtak az erre irányuló tanulmányok. Bár ezen a területen további kutatásokra van szükség, egy dolog teljesen biztos: ha odafigyelsz a táplálkozásodra, a májad mindenképpen meghálálja majd.

Ezek a vitaminok segítenek megőrizni a máj egészségét:

E-vitamin

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket, ezáltal csökkenti az oxidatív stresszt, ami súlyos betegségeket, többek között rákot vagy szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Ugyanakkor hasznos „szövetséges” lehet a nem alkoholos zsírmáj esetében is, ami napjainkban az egyik leggyakoribb májbetegség.

Ezt az összefüggést egy, az Antioxidants folyóiratban megjelent 2018-os tanulmány is kimutatta. Eszerint az E-vitamin csökkentheti az oxidatív stresszt a nem alkoholos zsírmáj esetében, bár ezen a területen még további kutatásokra van szükség.

C-vitamin

Az E-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin is fontos antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így ez is a segítségünkre van a szabad gyökök elleni küzdelemben. Egy 2014-ben, a Nutrients szaklapban megjelent tanulmány számít relevánsnak ezen a téren, amely abból az előfeltételezésből indult ki, hogy a C-vitamin hiánya kiválthatja a zsírmáj kialakulását.

B12-vitamin

A vízben oldódó B12-vitamin nagy mennyiségben halmozódik fel a májban. Az összefüggés ugyancsak a nem alkoholos zsírmáj esetében nyilvánul meg: egy a Nutrients folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ha alacsony a B12-vitamin szintje a májban, az súlyosbíthatja ezt az állapotot.

D-vitamin

A D-vitamin, amit napfény vitaminnak is nevezünk, mivel a napsugarak hatására képződik a bőrünkben, az egyik legfontosabb vitamin a máj szempontjából. A máj nagymértékben képes tárolni, és átalakítani kalcidiollá, ami aztán bekerül a véráramba.

Egy 2017 szeptemberében készült tanulmány szerint a D-vitaminhiány manapság igen elterjedt probléma, különösen a fejlett országokban, ahol az emberek a munkájuk miatt egyre kevesebb időt töltenek a szabadban, és nagyrészt ülő életmódot folyatnak. A kutatás ugyanakkor rávilágított egy kevéssé ismert aspektusra is, nevezetesen arra, hogy a D-vitaminhiány olyan betegségekkel is összefüggésbe hozható, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a nem alkoholos zsírmáj.

Emellett a D-vitamin enyhítheti a nem alkoholos májbetegség tüneteit.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenféle védelem nélkül ki kellene tennünk magunkat a napsugaraknak, különösen amikor magas az UV sugárzás veszélye. Ugyanakkor szerencsére táplálék-kiegészítők formájában is hozzájuthatunk a D-vitaminhoz.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet