Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Talán veled is megesik, hogy amikor főzöl, inkább olyan alapanyagokat választasz, melyeket már megszoktál, amik beváltak, melyek olcsók vagy éppen drágák, esetleg melyek jól mutatnak. Sokszor azonban ezek a preferenciáink gátolnak meg abban, hogy ténylegesen hasznos és egészséges táplálékot vásároljunk, ami valóban jó hatással van a szervezetünkre, mint például a csirkezúza és a csirkeszív…

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a csirkezúzáról!

Bármennyire is fintorognál, e két apró belsőség, melyet gyerekkorodban a nagymamád még előszeretettel meggyűjtött, és a májjal együtt finoman megkészített, minőségileg semmiben sem különbözik a hústól, ráadásul rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz.

Most, hogy erről beszélünk, közülünk soknak feléled az a bizonyos csirkeaprólék íze a szájában, melyet gőzölgő puliszkával, esetleg krumplipürével tálaltak. Az őseink ugyanis pontosan tudták, ezeket a belsőségeket vétek kidobni.

Miért ajánlott csirkezúzát ennünk?

1. Természetes „porszívó” 

A népi gyógyászatban a zúzának kiemelkedő szerepet tulajdonítottak, mert megvan az a képessége, hogy magába szívja a toxikus anyagokat, melyek ételmérgezéshez vezethetnek. Tehát nem pusztán egy élelem, hanem egy gyógyszer, mely az antibiotikumokkal ellentétben nem teszi tönkre a gyomorflórát, és nem is ártalmas az egészségre.

2. Serkenti a gyerekek egészséges növekedését 

A cink létfontosságú a gyermekek csontozatának a normális fejlődésében, az ásvány pedig bőven megtalálható a csirkezúzában. Ezért is javasolják, hogy a kicsik sok zúzát egyenek. Ráadásul a zúzában lévő cink erősíti a körmöket és a hajszálakat, így gyakorlatilag mindenkinek ajánlott.

3. Erősíti a bőrszövetet

A zúza rengeteg értékes fehérjét tartalmaz, ami felgyorsítja az anyagcserét, lassítja az öregedési folyamatokat, és megelőzi a daganatos betegségek kialakulását. A zúza szelénben gazdag, ami hozzájárul a pajzsmirigy normális működéséhez, és növeli az élettartamot. Tehát, ha zúzát fogyasztasz, hosszú évekig egészségesen élhetsz.

4. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz 

A zúzában sok B9-vitamin, réz, magnézium, foszfor, kálium, vas és mangán van. Már egyszeri fogyasztás után feltölti a szervezetet a szükséges mennyiségű vitaminnal és nyomelemmel, amitől a tested tökéletesen működhet. A zúzában rejlő vas kiváló étrendkiegészítője lehet a vérszegénységben szenvedőknek.

5. Gyógyír a veséknek

Kevesen tudják, de a zúzának azon része, melyet a megtisztításkor le szoktak húzni róla és eldobják, kiváló a vesekövek elhajtására. Ezt a hártyaszerű réteget alaposan meg kell mosni, meg kell szárítani, majd por formájában fogyasztani.

A legtöbb ember azért nem szereti a zúzát, mert nem tudja, hogyan kell helyesen megkészíteni azt. Amennyiben nem fő eleget, valóban rágós és gumis marad, melyet nagyon nehéz, vagy inkább lehetetlen megenni. Amennyiben fiatal szárnyastól származik, a zúzát elegendő 40 percig főzni, de ha vén volt a tyúk, akkor bizony 2 óra is kell, amíg a húsa megpuhul.

Amikor zúzát veszel, előbb figyeld meg, hogy néz ki. A jó minőségű, friss zúza tiszta és fényes. Fogyasztható párolva, főzve vagy sütve, barbque szósszal és zöld fűszerekkel. Nemcsak finom, hanem nagyon egészséges!


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!