Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A puffadás leggyakoribb okai az emésztési zavarok, a menstruáció, a székrekedés és az élelmiszer-allergia, de ez a kellemetlen érzés általában átmeneti. Ha azonban krónikussá válik, az akár valamilyen komolyabb betegség jele is lehet.

Az alábbiakban 6 aggasztó problémára hívjuk fel a figyelmet, amelyek mind puffadást okozhatnak. Ha ez az állapot állandóvá válik, mindenképpen fordulj orvoshoz.

1. Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés egyik tünete a gyakori vizelési inger. Előfordulhat, hogy a fürdőszoba használata után azonnal újra jelentkezik az inger. Ez alhasi nyomás, puffadás vagy fájdalom formájában is megnyilvánulhat. Más lehetséges tünetek: láz, hidegrázás, hányinger, hányás.

Ugyanakkor a puffadás súlyos vesefertőzés jele is lehet.

2. Májbetegségek

Az alkoholfogyasztás, a hepatitis C vagy rák is okozhatja a máj megbetegedését, ez pedig folyadék felhalmozódásához és puffadáshoz vezethet. Ha a puffadást májprobléma okozza, fáradtnak érezheted magadat, könnyebben szerzel zúzódásokat és fennállhat a sárgaság veszélye is. Ha ezekhez hasonló tüneteket észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz.

3. Gyulladásos bélbetegségek

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) a vastagbelet és a vékonybelet is érinthetik. Hasmenést, hasi fájdalmat és puffadást okozhatnak.

Kutatások kimutatták, hogy a Crohn-betegségben szenvedők esetében gyakoribb a laktózintolerancia, ami pedig gázképződést és puffadást válthat ki.

4. Diverticulosis

A diverticulosis a vastagbél kiöblösödése, amely gyakran eredményezi az adott bélszakasz gyulladását. A tünetek között gyakran jelentkezik például hirtelen fellépő alhasi fájdalom. Ázsiában a fájdalom általában a jobb oldalon, Észak-Amerikában és Európában pedig bal oldalt jelentkezik. A következő tünetek is jelentkezhetnek: hányinger, hasmenés, székrekedés, puffadás.

5. Rák

A has területén számos szerv található, például a hasnyálmirigy, a gyomor, a vastagbél, a méh és a petefészek. Ha a rák ezen szervek egyikében fejlődik ki, akkor megmagyarázhatatlan puffadást okozhat. Tehát ha a puffadás tartós, és nem időszakos, az akár a rák jele is lehet.

6. Mentális betegségek

Ha krónikus stressznek vagy kitéve, bizonyos hormonok (például a kortizol) szintje jelentősen megemelkedik. Ilyen helyzetben az emésztőhormonok nem termelődnek megfelelő mértékben, ami emésztési zavarokhoz vezethet, és puffadást okozhat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!