Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A túlzásba vitt cukorfogyasztás egyáltalán nem egészséges! És sajnos túlzásba visszük annak fogyasztását, anélkül hogy észrevennénk! Az alábbiakban 8 olyan dolgot említünk, amely téged is meglephet ezzel a nélkülözhetetlen hozzávalóval kapcsolatban.

cukor1. A cukor tönkreteheti a szívet

Többször is bebizonyították, hogy a túlzásba vitt cukorfogyasztás gyakori szívbántalmakat okozhat. A legutóbbi kutatás azonban konkrét bizonyítékokat is hoz e téren. A cukor negatívan hat a szív pompáló rendszerére, ami infarktushoz vezet. Ezért a cukor egyik molekulája okolható, ami szív-izom módosulást okoz.

2. A cukor a hibás a hasi zsírréteg kialakulásáért

Egyre többen szenvednek túlsúlyban, amiért elsősorban a cukor a vétkes. A túlzásba vitt cukorfogyasztás hatására ugyanis lerakódnak a zsírok a hasi tájékon, ahonnan egyébként a legnehezebb ledolgozni a párnácskákat…

3. A cukor sokkal veszélyesebb, mint a só

Igazi csendes gyilkos. Egy 2008-ban elvégzett kutatás eredményei bebizonyították, a túlzásba vitt fruktóz bevitele hozzájárul egy betegség kialakulásához, amit leptin-ellenállásak neveznek. A leptin az a hormon, amely jelzi, hogy eleget ettél, így aki ilyen betegségben szenved, nem kapja a parancsot az agytól, hogy jóllakott, ez pedig szintén túlsúlyossághoz vezet. Ez pedig úgy jelentkezik, hogy észre sem veszed! Ezért, ha netán meghíznál, és nem tudnád mitől, kontrolláld a fruktóz bevitelét a szervezetedbe.

4. A cukor táplálja a rákos sejteket

Ha a rákos betegségekről esik szó, a cukor máris főszerepet kap. Számos kutatás által bizonyították már be, hogy a rák megelőzéséhez nélkülözhetetlen a cukorszegény diéta, jobban mondva a cukor 100 százalékos kizárása. Ez a fogyócikk ugyanis hozzájárul az elváltozott sejtek fejlődéséhez.

5. A cukorfüggőség genetikai probléma

Ha az a magyarázatod, hogy függő vagy, mert túl sok édességet eszel, igazad lehet. Ugyanis egy nemrégiben elvégzett kutatás beigazolta, a cukor- és alkoholfüggőség genetikailag örökölt „rendellenesség”.

6. A cukornak a hatása megegyezik az  alkoholéval

A cukor pontosan annyira mérgező a szervezet számára, mint az alkohol. A túlzásba vitt fruktóz és glükóz fogyasztása egyformán károsítják a májat, mint ahogyan azt az etanol lebontása is teszi. A cukor mindemellett több olyan betegség kialakulásának is kedvez, amiért az alkohol is felelős: magas vérnyomás, szívinfarktus, hasnyálmirigy gyulladás, túlsúlyosság, alultápláltság, máj elégtelenség, függőség.

7. A cukor öregít

Nem tévhit, a cukor tényleg felgyorsítja az öregedési folyamatot! És nemcsak fizikailag, hanem értelmileg is éppoly káros: gyengíti a memóriát, és rontja a koncentrációs képességet.

8. A cukor benne rejlik a kereskedelemben kapható termékek zömében

Még ha olyan élelmiszerekről is beszélünk, amelyek nem édesek – paradicsomszósz, salátaöntet, tonikvíz, kenyér –, ezek mind tartalmaznak cukrot. Sajnos a nap folyamán legalább egyszer ezek fogyasztásához folyamodunk, ezáltal pedig óriási mennyiségű cukrot viszünk be a szervezetünkbe, anélkül hogy tudatosulnánk róla…

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!