Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A testünk egy különleges, részletesen összeállított rendszer. Vannak benne fontosabb, és kevésbé fontosabb részek is, de tagadhatatlanul megvan minden apró részletnek a maga szerepe.

8 testrész, ami szükségtelennek tűnhet, pedig valójában egyáltalán nem az

1. Vakbél

Ez a vastagbélhez csatolt apró kis nyúlvány sokak számára teljesen szükségtelennek vélt, pedig nemrégiben, kutatók azt nyilatkoztak, hogy testünk ezen része nagyban hozzájárul az immunrendszerünk fejlődéséhez, olyan jó baktériumokat rejtegetve, amik segítenek legyőzni a fertőzéseket.

2. Extra füllyuk

Ha figyelmesen megnézed, lehet hogy te is rendelkezel egy apró kis lyukkal, a fejed és a fülkagylód metszéspontjánál. Csak az emberiség nagyon kevés része rendelkezik ezzel a születési hibával, amit először 1864-ben jegyeztek fel. Valójában nem tudni, egyes emberek miért rendelkeznek vele, viszont a Chicago-i Egyetem biológusa, Neil Shubin szerint, evolúciós okai vannak, valószínűleg a kopoltyú maradványa.

3. Ráncos ujjak

Ha valaki sok időt tölt a vízben, észreveheti hogy az ujjai elkezdenek ráncosodni. Sokan nem gondolnák, viszont ennek is oka van. Kísérletek kimutatták, hogy a vízalatti tárgyakat sokkal könnyebb megfogni ráncos ujjakkal. Ez egyértelműen annyit jelent, hogy a testünk elkezd alkalmazkodni a vízalatti környezethez.

4. Hulladék DNS

Rengeteg DNS van a testünkben, aminek nem vesszük hasznát, ezeket nevezzük hulladék DNS-eknek. Viszont ha ennyire szükségtelenek, akkor az evolúció miért nem küszöbölte még ki őket?

A kutatók kimutatták, hogy valójában a hulladék DNS-eink szerepe, hogy összetartsák a génállományunkat, biztosítva a kromoszómák összeköttetését, amely nélkül a sejtek elhalnának. Ezek alapján, te sem szívesen dobnád ki a Hulladék DNS-eid…

5. „Hasznavehetetlen” immunsejtek

Vannak a testünkben olyan immunsejtek, amiknek senki sem látta értelmét. Azonban kiderült, hogy ezek az immunsejtek egy eddig nem ismert módon védenek bennünket, megtámadva olyan fertőzéseket, melyek így elkerülik az immunrendszerünket.

6. Bélbaktériumok

Kutatások kimutatták, hogy a testünkben levő mikrobák, sokkal nagyobb hatással vannak az életünkre, mint ahogy azt gondolnánk.

A bélbaktériumok kapcsolatba hozhatóak komoly betegségekkel, mint például a Parkinson kórral, vagy akár a rákkal, emellett hozzájárulnak az étvágyunkhoz és a közérzetünkhöz is.

7. Interstitium

Az interstitium kutatók által nemrégiben vizsgált kötőszövet, mely a szerveink között helyezkedik el és megvédi őket a külső sokkoktól, mozgás közben. Ezek az egymással összeköttetésben álló, folyadékkal teli zsákocskák napjainkig mindenki tudatában teljesen fölöslegesnek számítottak.

8. A csipetnyi rózsaszín rész, a szemed sarkában

Ezt az apró részt, tudományosan Plica semilunaris-nak nevezik, amelynek könnyezéskor és a szemgolyónk mozgatásakor vesszük hasznát, azonban régen más funkciója is volt.

Ha van egy kutyád vagy macskád, akkor láthattad a harmadik szemhéját alvás közben. Ennek a maradványával rendelkezel te is a szemed sarkában, amely az evolúció során eltűnt az emberek szeméről.

Tavaly jegyezhették fel az orvosok a második esetet, amikor harmadik szemhártyával találkoztak, ugyanis egy kilenc éves kislánynak, egy ilyen szemhártya húzódott a bal szemén, és emiatt nem látott. Az orvosok eltávolították a hártyát, amely alatt a lány szeme teljesen sértetlen volt.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!