Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ha hazugságra kerül a sor, néhány ember meglepően jó benne. Bár azt gondolhatod, hogy tudod, mire kell figyelned, valószínűleg sejtelmed sincs róla.

A megtévesztés észlelése ügyességet és jártasságot igényel, és minél többet gyakorolod, annál jobb leszel benne, de a dolgok nem mindig olyan egyszerűek, ahogyan azt mi szeretnénk. Mindezt figyelembe véve, nem árt, ha odafigyelsz bizonyos jellegzetes kifejezésekre, a szavakat követő viselkedésre és összességében a beszédstílusra. Sokan, ha megpróbálnak megtéveszteni téged, jellegzetes mondatokat használnak, hogy megpróbáljanak becsapni, vagy elaltassák a gyanakvásodat, ezért ezekkel tisztában kell lenned.

Az alábbiakban felsorolom azokat a jellegzetes mondatokat, amelyeket az évek során tapasztaltam azoknál, akiket hazugságon értem, és kifejtem, pontosan mit jelentenek ezek a manipulatív személy használatában. Noha az átlagos ember szintén használja ezeket a kifejezéseket, nagyon fontos a szövegkörnyezet. Talán az a legjobb, ha számon tartod a gyanús kifejezéseket.

1. „Nincs valami jobb dolgod?”

Amikor valaki olyannal állsz szemben, aki hazudni próbál neked, tudnod kell, hogy mindent megtesz majd annak érdekében, hogy gyorsan megszabaduljon tőled. Ha más módszerrel nem működik, azt próbálja éreztetni, hogy veled van a baj. Úgy viselkedik majd, mintha te támadnád őt, holott te csak megpróbálsz értelmes beszélgetést folytatni.

2. „Te most tényleg megvádolsz engem?”

A hazugok megpróbálnak olyan színben feltűnni, mint akiket eleve sért a gondolat, hogy egyáltalán megfordult a fejedben, hazudnak neked. Bár előfordulhat, hogy már többször rajtakaptad őket hazugságon, és így okkal gyanakszol, az ötlet teljes mértékben felháborítja majd őket. Ez néha önmagában is több mint elégséges bizonyíték.

3. „Az igazat megvallva…”

Ha valaki így fog hozzá a mondandójához, az sok esetben már önmagában is elég ok arra, hogy azt feltételezd, ami ezután elhangzik, az minden csak nem az igazság. A hazugok így nyernek több időt, hogy jobban átgondolhassák a meséjüket, és alaposan megfogalmazzák a mondanivalójukat. Általában körülményesen fogalmaznak, több szót használnak a szükségesnél.

4. „Pontosan ez történt.” – Túl sok részlet

Amikor valaki hazudik neked, megpróbálja minél részletesebben előadni a történetet, hogy az hihetőbbnek tűnjön. Alaposan begyakorolt szöveget ad elő, felkészülve minden eshetőségre. Ha valaki egyszerűen csak válaszol egy hirtelen felmerülő kérdésre, az általában nem számol be ennyi részletről.

5. „Nem emlékszem, hogy ezt mondtam/tettem volna”

Ha rajtakapjuk őket, a hazugok néha egyszerűen csak elutasítják tetteik beismerését. Nem azt mondják, hogy biztosan nem mondtak vagy tettek meg valamit, ehelyett hirtelen nem emlékeznek majd a történtekre. Még akkor is, ha szó szerint tetten érted őket. A tények nem hazudnak, ezt tartsd szem előtt.

6. „Ezt nem tudod bebizonyítani.”

Csak mert nem tudod bebizonyítani, még nem jelenti azt, hogy nem történt meg, vagy nem igaz. Amikor valaki hazudik, ez az egyik módja annak, hogy elhitesse veled, tévedsz, de ne dőlj be neki. Ha tudná, hogy semmi rosszat nem tett, nem próbálna meg ilyen lelkesen rávenni, hogy bizonyítékokat keress.

7. „Soha nem tenném.”

Amikor valaki ezt a kifejezést használja, meglehet, hogy őszinte, de ha túl gyakran hangoztatja ezt, akkor bizony át kellene látnod a szitán. Ezzel és hasonló kifejezésekkel általában csak megpróbálják a szőnyeg alá söpörni a dolgokat. Ne hagyd, hogy átverjenek.

8. „Mégis miért tennék ilyet?”

Ezzel a kérdéssel a hazug megpróbálja megfordítani a helyzetet. Megpróbálja elérni, hogy megkérdőjelezd a saját kérdésedet, ahelyett, hogy vállalná a felelősséget. Valószínűleg hazudik, de nem fogja ezt csak úgy beismerni.

9. „Hogy kételkedhetsz bennem?”

Ez egy másik módja annak, hogy a visszájára fordítsák a helyzetet. Azt akarják elérni, hogy rosszul érezd magad, amiért egyáltalán megkérdőjelezted az őszinteségüket. Minél inkább próbálsz a végére járni a dolognak, annál inkább éreztetik ezt veled.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!