KezdőlapÉletmódEgészség9 figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy a szervezetnek több folyadékra van...

9 figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy a szervezetnek több folyadékra van szüksége

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Te mennyi vizet iszol egy nap? Az emberek többsége, ha csak nincsen odakint harminc fok, észre sem veszi, hogy a szervezete vízért kiállt. Eltelnek úgy a napok egymás után, hogy jobb esetben 2-3 pohár vizet iszunk meg.

9 figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy a szervezetnek több folyadékra van szüksége
Fotó: Pixabay.com

Mivel testünk 70%-a víz, ezért nagyon fontos, hogy folyton pótoljuk, és cseréljük a folyadék szükségletünket. Naponta egy felnőtt ember legalább 2 liter vizet kell fogyasszon, azonban, ha valaki fizikai munkát végez, vagy nagyon meleg az időjárás, akkor még ennél is többet.

A férfiaknak naponta 12 csésze, a nőknek pedig legalább 9 csésze vizet kell fogyasszanak. Nézzük, milyen jelei vannak annak, ha nem iszunk elegendő tiszta vizet.

Sötét vizelet – a legárulkodóbb jele annak, hogy valaki nem iszik elegendő vizet. Ebben az esetben a vese magasabb koncentrációban üríti a méreganyagokat, és toxinokat, és ilyenkor a vizelet színe megváltozik.

Csökkent vizelési inger – az egészséges ember naponta 6-7 alkalommal látogatja meg az illemhelyet. Ha nem iszunk elegendő folyadékot, akkor a vesék a lehető legtöbb folyadékot visszatartják, hogy megóvják a szervezetet a kiszáradástól. Ha kevesebb, mint hatszor járunk a WC-re naponta, növeljük meg a vízfogyasztást.

Székrekedés – ez a kiszáradás jele is lehet, általában a folyadékbevitellel megoldhatjuk a problémát. Fogyasszunk több vizet, és rostokban gazdag élelmiszereket. Székrekedést okozhat még a mozgásszegény életmód, a pajzsmirigy-gyulladás, de akár a stressz vagy élelmiszer érzékenység is.

Száraz és ráncos bőr – a legtöbb nő, ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztana, egyből megoldódnának bőrproblémái. Próbáljuk ki, igyunk legalább tíz napon keresztül elegendő vizet.

Szomjúság, szájszárazság – ha nem iszunk eleget szomjasak leszünk. Azonban ne várjuk meg, míg a szervezet kell jelezzen, mert az már sokszor késő. Biztosítsuk számára állandóan a megfelelő mennyiségű vizet.

Fejfájás – a túl kevés víz a szervezetben csökkenti az agy oxigén ellátottságát, és ez fejfájást eredményez. Ha fejfájással küzdünk, gyógyszerek helyett, próbáljunk meg inkább egy pohár vizet inni.

Fáradtság – ha fáradtnak érezzük magunk, igyunk inkább egy pohár vizet, mint két csésze kávét, és ez majd újra energiával tölti fel a szervezetet.

Ízületi fájdalom – a krónikus kiszáradás maradandó károsodást okoz az ízületekben, porcokban. Növelni kell a folyadékbevitelt, hogy az ízületek kapjanak elég “kenőanyagot”.

Legyengült immunrendszer – ha nem fogyasztunk elegendő vizet, a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, és az immunrendszerünk legyengül. Így alakul ki számos betegség, és ahelyett, hogy gyógyszereket szednénk, nem is sejtjük, hogy csak szomjasak vagyunk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet