Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

5 jel, ami arra utal, hogy valami probléma lehet a májaddal! Keress fel egy szakembert!

A máj úgy működik, mint egy szűrő az emberi testben, segítségünkre van abban, hogy megszabaduljunk a méreganyagoktól, de igen fontos szerepe van az emésztésben is.

Az alábbi jelek arra utalhatnak, hogy valami probléma lehet a májaddal, fordulj minél hamarabb orvoshoz, hiszen a tünetek már csak egy előrehaladott állapotban jelentkeznek.

1. Fájdalom a jobb oldalon a bordák alatt

A májgyulladás lehet krónikus vagy akut, és a legtöbb esetben egy bizonyos ideig szinte semmilyen tünetet nem produkál. Igen előrehaladott állapotban viszont a jobb oldalon a bordák alatt érezhető erős, szúró fájdalom. Ehhez társulhat még hányingerérzet, fáradtság, gyengeség, sötét színű vizelet. Jellemző még jobb oldali hasi duzzanat, állandó puffadtság. Vírusos hepatitisz esetén láz, ízületi fájdalmak, és hidegrázás is jelentkezhet.

2. Sárgaság

Egy másik jellemző tünete a májbetegségnek a bőr és a szem besárgulása, elszíneződése. Ez akkor fordul elő, amikor a bilirubin a májból a vérbe kerül, amely a vizelet elszíneződését is okozhatja.

3. Ízületi fájdalmak

A szédülés, végtaggyengeség, ízületi fájdalmak, hidegrázás az autoimmun betegségekre jellemző tünetegyüttes. A kisebb ízületek mellett fájdalmas bőr alatti csomók is kialakulhatnak. Az autoimmun májbetegség inkább a nők, mint a férfiak körében elterjedtebb.

4. Foltok, bőrelszíneződés

Ha a máj nem működik megfelelően, nem szűri ki rendesen a méreganyagokat, akkor bőrelszíneződések, apró foltok keletkezhetnek. Főleg a mellkason és a hason jelentkeznek ezek a foltok. Ha ilyen tüneteket észlelsz, keress fel egy szakembert mindenképp.

5. Hányinger, émelygés

Ha indokolatlan hányingerrel és szűnni nem akaró, ájulásszerű gyengeséggel küzdesz, fordulj orvoshoz minél hamarabb. Ha a jobb oldalon fájdalmat, nyomást is érzel, semmiképp ne halogasd sokáig a dolgot, hanem fordulj orvoshoz.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!