KezdőlapÉletmódEgészségA D-vitaminhiány 5 lehetséges tünete!

A D-vitaminhiány 5 lehetséges tünete!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A D-vitamin számos testi funkció szempontjából nélkülözhetetlen, és egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba, szabályozva a szervezet kalciumszintjét. Ugyanakkor fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, valamint a test izmainak és idegeinek egészségében is.

A D-vitamin természetes úton, napfény hatására szintetizálódik a bőrünkben, de ősszel és télen, amikor a nappalok rövidebbek, és nem jutunk elég természetes napfényhez, kevesebb D-vitaminhoz is jutunk. De más tényezők is csökkenthetik a D-vitamin szintézisét.

Azok számára, akik általában naptejet használnak, ha napon tartózkodnak, sötétebb a bőrük, idejük nagy részét zárt térben töltik, vagy olyan területen élnek, ahol kevés a napsütés, különösen fontos lehet a D-vitamin pótlása táplálék-kiegészítő formájában.

Az idős vagy túlsúlyos emberek szintén fokozott veszélynek vannak kitéve a D-vitaminhiány szempontjából.

A következő 5 tünet a D-vitaminhiány lehetséges jele lehet, ezért ezekre nem árt fokozottan odafigyelni.

Gyakori megbetegedés

A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer kiegyensúlyozásában, és segíthet megelőzni a szezonális megfázást vagy az influenzát.Ezért a D-vitaminhiány érzékenyebbé tehet a betegségekre, és növelheti a fertőzésekre való fogékonyságot.

Krónikus fájdalom

Mivel a D-vitamin szerepet játszik a csontok, az izmok és az idegek egészségében, a fájdalom is figyelmeztető jel lehet, ha valaki nem jut elég D-vitaminhoz. A csontfájdalom és az izomgörcsök a D-vitaminhiány gyakori jelei lehetnek.

A D-vitamin hiánya csontritkulást is okozhat, egy olyan betegséget, amely gyengíti a csontokat, így azok nagyobb valószínűséggel törnek el.

A csontritkulás leggyakrabban a nem megfelelő kalciumbevitellel hozható összefüggésbe, de az elégtelen D-vitamin-bevitel a kalcium felszívódásának csökkentésével hozzájárulhat a csontritkuláshoz.

Rossz szájhigiénia

A D-vitamin hiánya fogászati problémákat, például szuvasodást, ínygyulladást és fogágybetegséget is okozhat. A szájüreg egészsége összefügg az általános egészségi állapottal, és a D-vitamin az immunrendszer modulálásával, valamint a kalcium beépülésére gyakorolt hatásával segít megelőzni a fogszuvasodást és az ínybetegségeket.

Mentális egészségügyi problémák és alacsony energiaszint

A D-vitamin-hiány másik gyakori tünete a kimerültség és a depresszióval kapcsolatos negatív érzelmek.

Egy 2020-ban a National Library of Medicine-ben közzétett tanulmány szerint a D-vitamin-pótlás csökkentette a negatív érzelmeket, és leginkább az alacsony D-vitamin-szintű vagy súlyos depressziós zavarral küzdő embereknél volt hatékony.

Fogyási nehézségek

A fogyási nehézségek szintén D-vitamin-hiányra utalhatnak. A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely a májban és a zsírszövetekben tárolódik. Ez azt jelenti, hogy a megnövekedett testzsír képes elnyelni a D-vitamint és megakadályozza annak szervezetünkben való felhasználását.

Ugyanakkor egy 2018-ban a National Library of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint az elhízás összefügg a szervezetben lévő gyulladással is. A kutatók megállapították, hogy mind a fogyás, mind a D-vitamin pótlása segíthet a gyulladás csökkentésében.

Hogy gondoskodhatunk a D-vitamin pótlásáról

A napon való tartózkodás mellett a D-vitaminhoz a táplálkozásból és táplálék-kiegészítőkből is hozzájuthatunk.

A természetes D-vitamin-források közé tartoznak a zsíros halak, például a pisztráng, a lazac és a tonhal, az UV-sugárzásnak kitett gombák, a tojássárgája és a marhamáj.

Ugyanakkor számos élelmiszer lehet dúsítva D-vitaminnal, például a tejtermékek, növényi tejek, különböző gabonapelyhek és a narancslé. Ha táplálék-kiegészítő formájában szedjük, a mennyiség az életkortól, valamint attól is függ, fennáll-e D-vitaminhiány, vagy sem.

A felnőttek esetében 1500-2000 NE a javasolt napi adag, míg gyerekek és kamaszok esetében 1000 NE. A kisebb, 4 éves kor körüli gyerekek számára pedig 400 NE a biztonságos napi adag.

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a D-vitamint is túl lehet adagolni. A túladagolás kockázata azonban csak akkor áll fenn, ha táplálék-kiegészítő formájában, magas dózisban és hosszabb távon fogyasztjuk. A felsorolt mennyiségek biztonságosnak számítanak, ennél nagyobb dózist azonban csak orvos tanácsára szedjünk, abban az esetben, ha megállapították a vitaminhiányt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet