A fahéjat legtöbbször a gasztronómiában használják, hiszen különleges aromája elsősorban édességekhez, desszertekhez, kompótokhoz passzol leginkább. Most viszont pár olyan tulajdonságát írjuk le a növénynek, amelyről nem gondoltuk volna, hogy egyébre is alkalmazható.

Véralvadásgátló
A fahéjban található növényi olajban olyan alkotóelemek találhatóak, amelyek megakadályozzák a vér alvadását. Ez természetesen balesetkor nem előnyös, hiszen akkor ép a vérzést kell megakadályozni, de azért nem árt tudni, ha olyan helyzet adódik, ahol szükség van arra, hogy a vér ne alvadjon meg, akkor erre jó a fahéjolaj.
Antibakteriális hatás
Szintén a növényből származó olajnak fertőtlenítő hatása van, amely megakadályozza a kórokozók szaporodását. Egy nemrég napvilágot látott kutatás arról is beszámolt, hogy az olajban található összetevők annyira hatékonyan lépnek fel a baktériumok ellen, hogy még az élelmiszerek tartósítására is lehet használni.
Vércukorszint-szabályzó
A fahéj illóolaja antioxidáns anyagokat tartalmaz. Alig egy gramm olaj már nagy segítséget nyújt a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Csökkenti a cukor- és koleszterinszintet, ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségek szenvedőinek is jót tesz.
Agyserkentő
Egy diákok körében elvégzett kutatás során a szakértők azt figyelték meg, hogy azok a tanulók, akik beszívták a fahéj illatát, utána jobb teljesítményről számoltak be. A kognitív agyműködést serkenti leginkább, de a memóriára is nagyszerűen hat.
Vastagbél- és szíverősítő
Számtalan, a szervezet számára hasznos alkotóelemet tartalmaz a fahéjolaj. Kalciumot, ásványi anyagokat és magnéziumot is, amely igencsak fontos a vastagbél egészséges működésének szempontjából, hiszen ezáltal a daganat kialakulását is meg lehet előzni. A koleszterincsökkentő hatása pedig a szívnek nyújt nagy segítség.
Meghűlés ellen
A hagyományos kínai orvoslás már nagyon rég felismerte a fahéjolaj jótékony hatását, hiszen annak testmelegítő ereje is közismert, amely jól kezeli a meghűlés tüneteit.