Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A húskészítmények kevésbé okoznak mérgezést, ha uborkával együtt fogyasztjuk őket!

Napjainkban az egészségre ártalmas adalékanyagok, mint a nitrátok és a nitritek elkerülhetetlenek az egyes készítmények előállításában. Ezek az adalékanyagok viszont fő okozói lehetnek a rákos megbetegedéseknek. Szerencsére, alkalmazhatunk néhány trükköt ezen anyagok mellékhatásainak kiküszöbölésére. Az egyszerű uborka például ellenszere lehet ezeknek a rákkeltő adalékanyagoknak.

A nitrátok és a nitritek jelen vannak a felvágottakban, minden fajta húskészítményben és legtöbbször ők tehetők felelőssé a vastagbélrák kialakulásáért. A nitrit egy rendkívül ártalmas anyag, mely a gyomor, savas közegébe jutva, nitritté alakul.

A gyomorba érve ezek az anyagok két féle hatást idézhetnek elő:

  • megfojtják a gyomor sejtjeit, felerősítik a cukrok erjedését, növelve a tejsav szintet.
  • egyesülve a protein aminosavával létrehoz egy rendkívül rákkeltő anyagot, mely akár a DNS módosítására is képes.

Az uborka viszont felveszi a harcot ezekkel a rákkeltő anyagokkal, állítja egy londoni kutatóintézet. Ugyancsak az uborka az, mely semlegesíti az olajban sütött élelmiszerekben található egészségre káros anyagokat is.

Ezért tehát javallott mindenki számára az nyers uborka héjával együtt történő fogyasztása. Az ajánlott minimális mennyiség napi 200 gramm, de ez a mennyiség nyugodtan növelhető akár 700-900 grammra is.

Ellenjavallatok

  • A magas vérnyomással rendelkező személyek fogyasszák mértékkel az uborkát.
  • A gyomorpanaszokkal, emésztési zavarral küzdők az uborka magjait távolítsák el a zöldségből fogyasztás előtt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!