Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ha hiszed, ha nem, manapság egyre ritkábbak a középső gyerekek, hiszen egyre több család vállal egy, maximum két gyereket. Ugyanakkor a születési sorrendnek megvannak a maga hatásai az ember életére, ahogy azt már Alfred Adler pszichiáter is feltételezte.

Adler szerint az elsőszülött, a középső, a legkisebb és az egyke gyerekeknek is megvannak a maguk jellemző tulajdonságai, ezek közül mi most a középső gyerekekére összpontosítunk.

A születési sorrend meghatározza a gyerek szerepét a családban

Annak ellenére, hogy a testvérek ugyanabban a családban és ugyanabban a környezetben nőnek fel, teljesen más lesz a személyiségük. Ez furcsának tűnhet, de Alfred Adler szerint ennek is megvan a magyarázata. A gyereknek meg kell különböztetnie magát a testvéreitől, és harcolnia kell a szülői figyelemért, így ragaszkodnia kell egy bizonyos szerephez a családon belül, és ennek megfelelően bizonyos tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Az elsőszülött gyerekeknek lehetőségük van elsőként megtalálni a helyüket a családi „fészekben”, és általában szorgalmasak, felelősségteljesek és engedelmesek.

Az elsőszülöttektől eltérően, a később született gyerekek általában nem a szüleiket tekintik példaképnek. Nekik már ott vannak az idősebb testvérek, akikre felnézhetnek, és így a kisebbek gyakran gyerekesebbek is.

Általában a legkisebb gyerek kapja a legtöbb törődést a szülőktől, ugyanakkor sokkal engedékenyebbek is a legkisebbel, aki általában megkapja, amit szeretne. Ezért a legfiatalabb gyerek általában társaságkedvelő és nagy a biztonságérzete, ugyanakkor kreatív, nyugodt és néha kicsit elkényeztetett.

A középső testvérek beékelődnek a nagyobbak és a kisebbek közé

Nincsenek meg azok az előjogaik, mint az elsőszülöttnek, és nem is gondoskodnak róluk úgy, mint a legkisebb gyerekről, ezért néha úgy érezhetik, hogy elhanyagolják őket. Az a tény, hogy a középső gyerek gyakran kevesebb figyelmet kap a szülőktől, gyakran alacsony önértékeléshez vezethet, ugyanakkor ezek a gyerekek általában önállóbbak lesznek, és könnyebben függetlenednek a családjuktól, mint a testvéreik.

Minden gyerek keresi a saját identitását, de a középső gyereknek talán nagyobb szüksége van rá, hogy megtalálja önmagát, mint bárki másnak. Az elsőszülöttekkel ellentétben, akik inkább betartják a szabályokat, merészek, és nagyobb valószínűséggel próbálnak ki új dolgokat. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy sokkal nyitottabbak is, mint a testvéreik. A tanulmány során különböző témákban kérték ki a résztvevők véleményét, és a középső gyerekek sokkal nyitottabbak voltak az ellentmondásos témákra és ötletekre.

A középső gyerekek a figyelem középpontjává válnak a társadalmi életben

Mivel nem a legszorosabb a kapcsolatuk a szüleikkel, a családon kívül keresnek intimitást. A főnökösködő idősebb testvér, és a rosszcsont kistestvér mellett nőnek fel, így képesek a legtöbb emberrel jól kijönni, és kiváló közvetítő válhat belőlük.

Gyakran előfordul, hogy ők töltik be a békekötő szerepét a családi konfliktusokban. Értékes kommunikációs és együttműködési készségeket sajátítanak el a családban, ami lehetővé teszi, hogy könnyen népszerűvé váljanak, és sikeresek legyenek a társadalmi életükben.

Céltudatosak, általában sok barátjuk van, és a figyelem középpontjában állnak a társadalomban. Mindazok a tulajdonságok, amiket a családon belül elsajátítanak, például altruizmus, függetlenség, nyitottság és diplomáciai készség, a segítségükre lesznek, hogy a családon kívül is nagyszerűen boldoguljanak.

Az elméletet ugyanakkor gyakran kritizálják.

Adler elméletét a születési sorrendről jelentős kritikák is érik. A kutatók szerint túl sok szempontot kell figyelembe venni, például a gyerekek nemét és az életkori különbségeket. Sokan próbálják bebizonyítani az elmélet tévességét, de azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy legalábbis bizonyos vonatkozásaiban, lehet valami igazság.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!