Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A máj az egyik legnagyobb és legfontosabb szervünk. Fontos szerepet játszik a vér megtisztításában, de ugyanakkor az ételek lebontásában is.

A májrák első fázisában tünetmentes, később ezekkel a tünetekkel ismerhető fel

A májrák megjelenése a sejtmegtöbbszöröződés által jön létre, melyek kis tumorok formájába tömörülnek össze. Ezek a tumorok megakadályozzák a máj normális működését.

A májrák első fázisaiban teljesen tünetmentes, később étvágytalanság, fáradtság, súlyvesztés és sárgás bőr és szemgolyó elszíneződéssel jelentkezik.

Néhány betegség növeli a májrák kialakulásának kockázatát.

Ilyen betegség például a májgyulladás, a cukorbetegség, de akár az alkoholfogyasztás és az elhízás is a máj megbetegedését okozhatja. Az Amerikai Egyesült Államokban az alkoholfogyasztás a leggyakoribb oka a májrák kialakulásának.

A májrák leggyakoribb típusa a hepatocelluláris carcinoma, amely egy növekvő vagy több apró tumor formájában jelentkezik a májban.

A májrák kialakulásának esélyét csökkenthetjük azzal, ha megpróbálunk ideális testsúlyt tartani diéta segítségével, nem fogyasztunk túl sok alkoholt.

Természetesen ha valaki májrákban szenved, még mindig van esélye a gyógyulásra, például a tumorok eltávolításával, májátültetéssel vagy célzott terápiával.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!