Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A rák már megdöbbentően fiatal korban is jelentkezhet, ezért az orvosok felhívják a figyelmünket azokra a jelekre, amelyekkel mihamarabb orvoshoz kell fordulni, kortól függetlenül.

A rák 5 figyelmeztető jele, ami már fiatal korban is jelentkezhet

Egy kutatás szerint a fiatalok egyharmadát túl későn diagnosztizálják rákkal, mivel későn ismerik fel a rák jeleit. Mivel a rák eléggé ritka a fiatalok körében, ezért gyakran összetévesztik más betegségek tüneteivel.

A következő tünetekre kell odafigyelned, azokban az esetekben, amikor nem megmagyarázható a megjelenésük:

1. Állandó fájdalom

Az a fájdalom, ami nem múlik el és nem csillapítja semmilyen gyógyszer, eléggé gyanús lehet. Valójában valami apróságról is lehet szó, de nem árt kivizsgáltatni magad, hiszen az is megtörténhet, hogy valami nincs rendben a szervezetedben.

2. Egy csomó vagy egy dudor

A csomók lehetnek tumorok, amelyek akár rosszak vagy jóindulatúak. A különbséget azonban csak egy orvos tudja megmondani, ezért mihamarabb látogass el az orvoshoz, amint dudort érzel a tested valamelyik részén.

3. Extrém fáradtság

Egy hosszú éjszaka után, nagy eséllyel fáradt leszel az elkövetkező napon, de amikor megmagyarázhatatlanul is fáradt vagy, és ez eltart huzamosabb ideig, jobb ha ellátogatsz az orvoshoz. A betegek néha annyira fáradtak, hogy nehezükre esik ébren maradni.

4. Hirtelen súlyvesztés

Ha diétázol vagy keveset eszel, normális ha lefogysz, viszont melanoma is okozhatja. Ez a fajta rák, könnyen kezelhető, ha időben észreveszik.

5. Anyajegyek, amelyek megváltoztatják a formájukat vagy a színüket

Az anyajegy elváltozások nagyon veszélyesek, mivel a melanomát jelzik. Amint efféle változást észlelsz, mihamarabb keress fel egy bőrgyógyászt.

A fiatalok 84%-a túléli a rákot, a tinédzsereknek van a legnagyobb esélyük a gyógyulásra. Viszont a csontrák esetében például sokkal kisebb esélyekkel indulnak, mivel a testük teljesen másként reagál a kezelésre, mint a felnőtt embereké.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!