Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az ősz végi hideg napok ellenállhatatlan tartozéka a szelídgesztenye. De tudjuk-e, hogy a gesztenyepürén és sült gesztenyén túl milyen egészségre gyakorolt pozitív hatása van?

gesztenye

A gesztenyepüré azonkívül, hogy finom, és sokunk kedvence elég sok sejtvédő E-vitamint tartalmaz, mely azért fontos, mert antioxidáns hatása elengedhetetlen az egészséges szervezet működéséhez. A szelídgesztenyében nagymennyiségű B1-, B2-, B6-és C-vitamin is található. Ásványi anyagok közül nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort rejt magában.

Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz. Magnézium, kalcium és B-vitamin tartalma miatt kifejezetten ajánlott azoknak, akik idegileg, érzelmileg labilisabbak. A szelídgesztenyében található szaponinkeverék jótékony hatással van az érfalakra, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és antioxidáns, és hatékonynak bizonyult a narancsbőr ellen is.

A sült gesztenye igencsak finom csemege, az illata pedig még azokat is odacsalogatja, akik nem annyira szeretik. Tél esti séták elengedhetetlen tartozéka egy maréknyi sült gesztenye. De vajon miért árulják sokszor elég borsos áron? A gesztenye fa, csak az ötödik évben hoz termést, addig pedig bizony várni kell türelmesen. Ez is lehet annak az oka, hogy bizony nem túl olcsó.

Készítsünk otthon finom sültgesztenyét: egy éjszakára áztassuk be a gesztenyéket, majd vagdossuk be X alakba őket, és még hagyjuk egy keveset a vízben, hogy ázzanak meg. Majd tegyük őket alufóliába, és helyezzük a jól előmelegített sütőbe. A fólia sarkait jól zárjuk le, hogy ne menjen ki a gőz. Néha egy kicsit megnyithatjuk, és locsoljuk meg a gesztenyéket, majd zárjuk vissza. Amikor szétnyílnak a gesztenyék, készen vannak.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!