A kalóriák lelkes számlálói, az összes fogyókúrát kipróbálók és a salátaevők közellenségként tekintenek a tésztára. Legyen az spagetti, makaróni vagy bármi más, bizony becsúszik az ő tányérjukba. Pedig a tészta (a szabályokat betartva) nem hizlal!

A mítosz, hogy a tészta hizlal, bizony nem igaz. A szénhidrátoknak önmaguknak nincs súlygyarapító hatásuk, csak hogyha azt sok cukorral, zsírral vagy fehérjével együtt juttatjuk be a szervezetbe. Vigyázzunk az elfogyasztott mennyiségre is, ne együnk meg egyedül egy fél zacskó tésztát, és jó, hogyha sok zöldséggel és lehetőleg házilag készült paradicsomszósszal fogyasztjuk, ugyanis ez utóbbinak zsírégető hatása van.
A tévhit másik alátámasztója, hogy Olaszországban a tészta őshazájában nincs számontartott kóros túlsúlyosság. Az is igaz, hogy itt leginkább a durumbúzából készült tésztát fogyasztják, nem főzik túl, és nem tocsog állandóan valami súlyos sós szószban.
A durumtészta durumbúzadara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül, ezáltal koleszterintartalma elhanyagolható. Ezen kívül szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el.
A tészta egészségesnek számít az alacsony glikémiás indexe miatt is, mely azt jelöli, milyen gyorsan szívódik fel a benne található glükóz a véráramba.