Úgy tartják, a zöld dió az élet és a termékenység szimbóluma. Az élénkszínű külső burok magas jód és tannin tartalma miatt erős összehúzó hatással rendelkezik. Az alábbiakban mutatunk néhány egészséges receptet.
Olvasd el ezt is: 8 egészségtelen étel, amit a kardiológusok soha nem ennének meg – Azt is elárulják, miért!
1. Csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát
A diófa májusban virágzik, friss leveleit júniusban, érett termését pedig szeptemberben szoktál gyűjteni. Ajánlatos rendszeresen minél többet fogyasztani belőle, hiszen igen magas a tápanyagtartalma. Sok kalcium vas, cink, kálium és olyan fontos vitaminok, mint például az A-, B-, E-és F-vitamin találhatóak benne.
Védi a csontrendszert és a szív egészségét. Antioxidáns tartalmának köszönhetően szabályozza a koleszterinszintet és a vérnyomást. A friss dió rendszeres fogyasztása főleg az idősebbeknek ajánlott, mivel kiváló érerősítő. Szakemberek szerint magas E-vitamin tartalma miatt csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát.
» Személyiségteszt: fontos dolgot árul el rólad az, ahogyan a hüvelykujjaidat tartod, amikor a kezeidet összefogod
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» A nő kíváncsiságból vásárolt egy DNS-tesztet magának és az apjának, de az eredmény megrázó hatással volt a családra
» A buddhizmus szerint ezt a 10 dolgot a lehető leghamarabb törölnöd kellene az életedből!
2. A zöld dió héja ajánlott gyomorbetegségek ellen
Ne dobjuk el a dió zöld héját, készítsünk belőle főzetet, hiszen igen hatékony különböző gyomorbetegségek leküzdésében, olyanokra, mint például az akut bélrendszeri fertőzések.
- 300 ml vízhez adjunk hozzá kb. öt teáskanál apróra vágott zöld dió burkot. Hagyjuk benne ázni tíz órán keresztül, majd szűrjük le. Töltsünk hozzá újabb 300 ml vizet, majd forraljuk fel. Eztán még annyi vizet adjunk hozzá, hogy megközelítőleg egy liter levet kapjunk belőle.
3. Szemölcsök kezelésére
- Pucoljuk meg egy diót, és a zöld héjjal alaposan dörzsöljük át a szemölcsöket. Ismételjük meg többször a kezelést, míg a probléma elmúlik.
A zöld dió tanin és jód tartalma miatt igencsak hatékony a szemölcsök kezelésére. Az egészséges burok könnyen eloszlatja a makacs fertőzéseket.
4. Enyhíti a gyomorhurutot
A zöld dió burka enyhíti a gyomorhurutos és bélfertőzéses panaszokat is.
- Gyomorfertőzés esetén adjunk 300 ml vízhez 5 evőkanál apróra vágott zöld burkot, majd hagyjuk állni tíz órán keresztül. Szűrjük le, és forraljuk még 300 ml vízzel 5 percig.
- Ha gyomorhurutban szenvedünk tegyünk négy dióhéjat egy nagyobb csésze vízhez, és adagoljunk hozzá egy kevés cukrot. Tegyük a napra, és hagyjuk állni tíz napig, majd árnyékos helyen újabb tíz napig. Adhatunk hozzá egy kevés pálinkát is, viszont így megint tíz napig kell érlelődjön. Miután leszűrtük, a főétkezések előtt 15 perccel egy-egy teáskanál tinktúrát fogyasszunk el.
A zöld dió enyhíti a húgyúti fertőzéseket és a köhögést is. Ha péppé zúzzuk, helyileg pakolásként alkalmazva csökkenthetjük a visszeres problémákat.
5. Erősíti az idegrendszert
Magnézium, B-vitamin és magas zsírsav-tartalmának köszönhetően kiegyensúlyozottá teszi az idegrendszert. Amerikai kutató szerint a friss dióbél neurológiai rendellenességek kezelésére is ajánlott.
6. Méregteleníti a májat
- Pucoljunk meg húsz darab nagyobb diót, és vágjuk apróra. Öntsünk rá egy liter alkoholt, és hagyjuk állni húsz napon keresztül. Szűrjük le, és az így kapott léhez adjunk három gerezd fokhagymát, egy teáskanál fahéjat, egy kevés vaníliát, reszelt narancshéjat, egy fél kiló cukrot feloldva egy liter vízben. Étkezések után egy hónapig fogyasszuk a keveréket.