A só nélkülözhetetlen az emberi szervezet normális működéséhez. De nem a kereskedelemben forgalmazott sóról van szó, amely a finomítási módszereknek köszönhetően elveszíti ásványi tartalmának jelentős százalékát! Olvass tovább, hogy megtudd, miként válaszd ki a sót, amely tényleg jót tesz a szervezetednek!
A szakkönyveket fellapozva, kiderült, a közönséges konyhasó egyenesen ártalmas az egészségre. A természetes só azonban valódi elixír a szervezetnek!
Miért nem ajánlott a kereskedelemben árusított só?
A szakemberek szerint, a közönséges konyhasót az ásványi fűszer újrakristályosításából nyerik. Vagyis, alapanyaga a természetes só, de a finomítási és gyártási folyamatok során ez az alapvető elem 90%-a lebomlik vagy átalakul. Ezáltal az ásványi tartalmát elveszti, ugyanakkor több kémiai elem, adalék is hozzákerül, mint például a magnézium-karbonát az összetapadás gátolására vagy a mesterséges jód, amelyet belevegyítenek.
Tudják az orvosok, miért tanácsolják, hogy csak mértékkel fogyaszd a sót! A túlzottan sós ételek ugyanis komoly problémákat okoznak: magas vérnyomást, szívinfarktust, agyvérzést, csontritkulást, vesekövet, különböző rákos betegségeket, túlsúlyosságot vagy cellulitiszt.
Miért jó a természetes só a szervezetnek?
Egyértelműen azért, mivel a nátrium-klorid mellett, amelyet tartalmaz, több mint 92 további létfontosságú ásvány is megtalálható benne! Ezek közül a legfontosabbak a kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán, réz, kobalt, nikkel, króm, bizmut, molibdén, szén, oxigén, kén, foszfor, arany, ezüst és lítium. A sót természetes úton is jódozni lehet, méghozzá a tengeri algákból kivont jód hozzáadásával.
Élelmek, amelyek önmagukban is sót (nátriumot) tartalmaznak:
– a zellerből készített ital az egyik legjobb természetes nátriumforrás;
– petrezselyem;
– koriander;
– kapor;
– tengeri algák;
– a legtöbb friss zöldség.
Milyen sót vásárolj, ha fontos az egészséged?
– kelta tengeri sót;
– himalayai sót – rózsaszínű, pezsdítő hatású, ásványokban gazdag, nem tartalmaz jódot;
– guerandei tengeri sót – tiszta és adalékmentes, természetesen jódozott;
– sima tengeri sót, amely algákat vagy aromás füveket tartalmaz.
Mindezeket megtalálod a bioboltokban, vagy akár az online természetgyógyász üzletekben!