Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az avokádó, egy Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos fa, amely a (Lauraceae) babérvirágúak rendjének családjába tartozik, a fahéjjal, a kámforral és a babérlevéllel együtt. Az avokádó elnevezés a gyümölcsre vonatkozik, amely egy nagy magot tartalmaz.

Az avokádó gyümölcsét a világ trópusi és mediterrán éghajlatú tájain termesztik, és kereskedelmileg egy rendkívül értékes termék. Az avokádó gyümölcsének zöld héja és húsa van, és körte, tojás vagy gömb alakú. Ezeket, vetőmagról vagy oltványokról szaporítják a gyümölcs kiszámítható minőségének és mennyiségének fenntartása érdekében. Az avokádómag is fogyasztható.

Az avokádó magja a gyümölcs teljes antioxidáns tartalmának 70%-át, míg a húsa és a héja csak 30%-át tartalmazzák. A tanulmányok kimutatták, hogy az avokádó magja több oldható rostot tartalmaz, mint a zab, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza a szívrohamot.

Hogyan készítsük elő az avokádó magokat?

A fogyasztás érdekében az avokádó magját meg kell törni, majd azt egy konyhai robot segítségével porrá kell zúzni. A feltöréséhez kalapácsra lesz szükségünk és egy tasakra. Helyezzük a magokat a tasakba, fedjük le törülközővel, majd törjük össze a kalapáccsal. Az összetört magdarabokat, helyezzük egy turmixgépbe, és zúzzuk porrá. Az így kapott pornak, amelyet ételekhez vagy salátákhoz adhatunk, keserű íze van, de ezt idővel meg lehet szokni, mert megéri az erőfeszítést!

Miért fogyasszunk a lehető legtöbb avokádót?

1. Hihetetlenül tápláló. Az avokádó számos tápanyagot tartalmaz: K-vitamint, folsavat, C-vitamint, Káliumot, B5-vitamint, B6-vitamint, és E-vitamint. Az avokádó kis mennyiségben tartalmaz magnéziumot, mangánt, rezet, vasat, cinket, foszfort, A-vitamint, B1, B2, és B3 vitaminokat.

2. Több káliumot tartalmaz, mint a banán. A kálium segíti az elektromos gradiensek fenntartását a test sejtjeiben, és részt vesznek számos fontos funkcióban.

3. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Az avokádó olajsavat tartalmaz. Ez egyszeresen telítetlen zsírsav, az olívaolaj egyik fő alkotóeleme, és úgy tartják, hogy felelős annak egyes jótékony hatásaiért. Az olajsav csökkenti a gyulladást, és jótékony hatással van a rákkal kapcsolatos génekre.

4. Az avokádó jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. A rostok hozzájárulnak a fogyáshoz, csökkentik a vércukor mennyiségét és a betegségek kialakulásának kockázatát.

5. Az avokádó bevitel csökkentheti a koleszterin- és triglicerid-szintet. Az avokádó csökkentheti a teljes koleszterinszintet, 20%-kal a trigliceridekét, 22%-kal az LDL-koleszterint (rossz koleszterin), és 11%-kal növeli a HDL-koleszterint (jó koleszterin).

6. Azok, akik avokádót fogyasztanak, általában egészségesek. Egy tanulmány 17567 alanyát vizsgálták, aki sokkal egészségesebbnek bizonyultak, mint azok, akik nem fogyasztottak avokádót. A tápanyag-bevitelük magasabb volt, és felére csökkent annak a valószínűsége, hogy metabolikus szindrómát szenvedjenek.

7. Az avokádóban található zsírok segíthetnek a testnek a növényi ételek tápanyagjainak felszívásában. Az avokádó karotinoidokat tartalmaz, valamint az A, D, E, és K vitaminok segítik a tápanyagok felszívódását. Az avokádónak az étrendünkbe történő bevonása növeli az elfogyasztott más növényi ételek tápanyagtartalmát.

8. Az avokádó antioxidánsai megvédik a szemet. Olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint a lutein és a zeaxantin, amelyek fontosok a szem egészségére nézve. A tanulmányok azt mutatják, hogy ezek a tápanyagok csökkentik a szürke hályog és a makula degenerációjának kockázatát.

9. Az avokádó hozzájárulhat a rák megelőzéséhez. Egy tanulmány kimutatta, hogy az avokádó csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait a limfocitákra nézve.

10. Az avokádó fogyasztása enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit. Több tanulmány kimutatta, hogy az avokádóból és a szójababolajból származó kivonatok csökkenthetik az ízületi gyulladás tüneteit.

11. Az avokádó fogyasztása segíthet a fogyásban! Egy vizsgálat során az alanyokat két csoportra osztották. Az a csoport, amely 23%-ban avokádót fogyasztott, elégedettebbnek érezte magát, és az evési kényszerük 28%-kal alacsonyabb volt a következő 5 órában.

12. Az avokádó gyümölcs finom és könnyen beilleszthető az étrendünkbe. Az avokádó gyümölcsöt különféle ételekhez adhatjuk, például salátákhoz, vagy egyszerűen meghámozva és kimagozva is fogyaszthatjuk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!