A csírák nem hogy csak egészségesek, hanem nagyon finomak is. Én egy ideje csíra-imádatban élek: számtalan formában lehet őket variálni, felhasználásuknak csak a fantáziánk szabhat határt. Tehetjük a reggeli vajas kenyérre, szórhatjuk hamburgerbe, de ízesíthetjük velük főzelékeinket és krémleveseinket.

Sokféle csírát lehet kapni az üzletben, de könnyedén és sokkal olcsóbban elkészíthetjük mi magunk is. A bolti változatánál esetleg arról sem kapunk tájékoztatást, hogy mivel és mennyire van tartósítva, hogy ilyen friss állapotban eljusson hozzánk. Otthon igazi örömet okoz a látvány, amikor az apócska magokból kifejlődik az élet. Így télen pedig pótolhatjuk a kertészkedés iránti vágyunkat is.
Vásároljunk számunkra kedvenc és ízletes csírát bioboltban vagy nagyobb áruházakban, készítsünk elé egy műanyag szűrőt és egy tálkát. A csírák azon kívül, hogy ízletesek, megkülönböztetett hatással vannak az egészségünk megőrzése szempontjából. Könnyen emészthető élelmiszer és koncentráltan tartalmazza a tápértéket.
A magokat általában – főleg, ha nagyobb szeműek, például borsó, káposzta, retek – ajánlatos egy éjszakra legalább beáztatni. Majd másnap reggel tegyük a műanyag szűrőbe őket. A szűrőt helyezzük rá egy műanyag tálkára, hogy legyen ahová lecsepegjen a fölösleges víz. Innen még pótolódik is a nedvességtartalom, hiszen párolog a víz.
A magokat reggel és este a konyhai csap fölött tusoljuk át enyhén vízzel: nem szabad kiszáradjanak. A csírák akkor vannak készen és akkor a legfinomabbak, amikor a kis élénkzöld levélkéi is megjelennek. Ekkor kivehetjük őket a szűrőből, és tegyük át egy befőttes üvegbe, majd rakjuk a hűtőszekrénybe. Itt elállnak akár másfél hétig is.