Az állandó lábduzzadás azt jelezheti, hogy a szervezet különböző okok miatt visszatartja a vizet. Ilyenkor nem csak a láb, hanem az arc, bokák, has és a kezek puffadása is figyelemztető jel lehet.

A probléma leginkább a hormonszint ingadozásával hozható összefüggésben, ezért vízvisszatartás jelentkezhet a PMS időszakában, a menopauza előtt, de a várandós nők esetében is.
Többek közt vízvisszatartást okozhat:
- a hiányos táplálkozás
- nem megfelelő veseműködés
- vitamin- és ásványi anyag hiány
- gyorsséttermi ételek gyakori fogyasztása
- ételallergia
- dohányzás
- az életkor előrehaladtával a renyhe emésztés is okozhat puffadást, vízvisszatartást
Mit (t)ehetünk a vízvisszatartás ellen?
Igyunk vizet!
Bár sokan azt gondolják, hogy a vízvisszatartás megelőzhető kevés víz fogyasztásával. Ez egyáltalán nem igaz, a lényeg, hogy minél több vizet kell inni, hogy beinduljon az emésztés és a normális keringés, így kiürül az is, ami fel van halmozódva. Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, a szervezet ragaszkodni fog ahhoz, amennyi már bennünk van.
Rostfogyasztás
Fogyasszunk antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag friss zöldségeket, gyümölcsöket. A magas rosttartalmú élelmiszerek megtisztítják a bélrendszert, ezáltal a fölösleges víz is kiürül.
Só
Fontos a nátrium szint normalizálása, de ahelyett, hogy a sót gyúrnánk magunkba, együnk magas nátriumtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket. Fogyasszunk minél több gyömbért, hagymát, fokhagymát, snidlinget.
Diófélék, magok
Magas B6-vitamin és rosttartalmuk miatt segítik csökkenteni a PMS tüneteit, és megelőzik a vízvisszatartást. Arra kell vigyázni, hogy natúr, pörköletlen magvakat fogyasszunk.
Dinnye
A dinnye és a citrusfélék magas káliumtartalommal rendelkeznek, így normalizálják a nátrium szintet is. Reggelire együnk rendszeresen gyümölcssalátát.
Halak
Esszenciális zsírsav tartalmuk miatt hetente legalább kétszer fogyasszunk halat valamilyen formában. Részesítsük előnyben a tonhalat és a lazacot, hiszen igen sok bennük az Omega 3 zsírsav.