KezdőlapÉletmódEgészségDagad a lábad? Így szabadulj meg a szervezetedben felgyülemlett víztől!

Dagad a lábad? Így szabadulj meg a szervezetedben felgyülemlett víztől!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Az állandó lábduzzadás azt jelezheti, hogy a szervezet különböző okok miatt visszatartja a vizet. Ilyenkor nem csak a láb, hanem az arc, bokák, has és a kezek puffadása is figyelemztető jel lehet.

labak-felpolcolva

A probléma leginkább a hormonszint ingadozásával hozható összefüggésben, ezért vízvisszatartás jelentkezhet a PMS időszakában, a menopauza előtt, de a várandós nők esetében is.

Többek közt vízvisszatartást okozhat:

  • a hiányos táplálkozás
  • nem megfelelő veseműködés
  • vitamin- és ásványi anyag hiány
  • gyorsséttermi ételek gyakori fogyasztása
  • ételallergia
  • dohányzás
  • az életkor előrehaladtával a renyhe emésztés is okozhat puffadást, vízvisszatartást

Mit (t)ehetünk a vízvisszatartás ellen?

Igyunk vizet!

Bár sokan azt gondolják, hogy a vízvisszatartás megelőzhető kevés víz fogyasztásával. Ez egyáltalán nem igaz, a lényeg, hogy minél több vizet kell inni, hogy beinduljon az emésztés és a normális keringés, így kiürül az is, ami fel van halmozódva. Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, a szervezet ragaszkodni fog ahhoz, amennyi már bennünk van.



Rostfogyasztás

Fogyasszunk antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag friss zöldségeket, gyümölcsöket. A magas rosttartalmú élelmiszerek megtisztítják a bélrendszert, ezáltal a fölösleges víz is kiürül.

Fontos a nátrium szint normalizálása, de ahelyett, hogy a sót gyúrnánk magunkba, együnk magas nátriumtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket. Fogyasszunk minél több gyömbért, hagymát, fokhagymát, snidlinget.

Diófélék, magok

Magas B6-vitamin és rosttartalmuk miatt segítik csökkenteni a PMS tüneteit, és megelőzik a vízvisszatartást. Arra kell vigyázni, hogy natúr, pörköletlen magvakat fogyasszunk.

Dinnye

A dinnye és a citrusfélék magas káliumtartalommal rendelkeznek, így normalizálják a nátrium szintet is. Reggelire együnk rendszeresen gyümölcssalátát.

Halak

Esszenciális zsírsav tartalmuk miatt hetente legalább kétszer fogyasszunk halat valamilyen formában. Részesítsük előnyben a tonhalat és a lazacot, hiszen igen sok bennük az Omega 3 zsírsav.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet