A glutén-mentes diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A szakértők azonban nem ajánlják senkinek, kivéve azokat a személyeket, akik érzékenyek erre a fehérjére, és kénytelenek megvonni maguktól az azt tartalmazó élelmeket. Hogy miért, erre próbálunk most választ adni.
Amennyiben nem vagy lisztérzékeny, nem (lenne) szabad glutén-mentes diétát tartanod – hívják fel a figyelmet a táplálkozási szakértők. A lisztérzékenység gyakori hasfájással, hasgörccsel, hasmenéssel, ízületi fájdalmakkal, izomgörcsökkel, szájüregi sebekkel, kiütésekkel jár – a szervezet így reagál valahányszor gluténtartalmú ételt fogyaszt a beteg. A tünetek enyhíthetők és megszüntethetők a glutén mellőzése által.
Ez a fehérje ugyanis meggátolja a táplálék felszívódását az emésztőrendszerben, ezáltal felborítva annak egyensúlyát. A glutén a kalászos gabonákban – búzában, rozsban, zabban, árpában rejlik, de megtalálható különböző sajtfélékben (étkezési penészes sajtban), a szójaszószban, a különböző ízesítésű kávéban, a sörben és bármilyen péktermékben. A lisztérzékenységet egyre több embernél diagnosztizálják, de ha nincsen semmi okod arra, hogy te is gyanakodj, nincs értelme megvonnod magadtól a glutént.
Miért nem jó felhagyni a gluténnal?
- a glutén-mentes étrend zsírokban gazdag és növényi rostokban szegény;
- a kutatásokból kiderült, a glutén-mentes étkezés vashiányt, folsav-, B3 vitamin-, B1 vitamin-, kalcium-, B12 vitamin-, foszfor- és cinkhiányt okoz;
- a kereskedelemben kapható, glutén-mentes címkével ellátott termékek hízlalnak, mivel sok cukrot, kalóriát és zsírt tartalmaznak. A termelők ugyanis a glutént olajfélékkel, vajjal vagy tojással pótolják, ami által több esetben valódi kalóriabomba-terméket állítanak elő;
- mivel a glutén-mentes termékek rost-szegények, éhesnek érzed majd magad és hajlamos leszel gyakrabban enni.
Ha viszont bebizonyított lisztérzékeny vagy, az alábbi hasznos tanácsokat fogadd meg:
- ne bízz a feldolgozott, glutén-mentesnek címkézett termékekben. Válassz inkább egyszerű élelmeket, amelyek természetüktől fogva nem tartalmaznak glutént, mint például a bab, borsó, magvak, diófélék, tojás, sovány hús, hal, gyümölcs és zöldség, valamint tejtermékek. Ezeket mind fogyaszthatod, mérsékelt mennyiségben;
- ne kerüld az összes gabonafélét, csupán azokat mellőzd, amelyek glutént tartalmaznak. Így hát vond be az étrendedbe a kölest, hajdinát, amarántot;
- szedj étrend-kiegészítőket, multivitaminokat. A glutén-mentes diéta ugyanis vitaminhiányhoz vezet.