Az ősz beköszöntével, szinte elkerülhetetlenek a náthás megbetegedések, megfázások, influenzás tünetek. Azonban ha olyan étrendet állítasz össze magadnak, amely megerősíti az immunrendszered, sikeresen át fogod vészelni a hideg időszakot!
Mint ismert, az immunrendszer szerepe az, hogy megóvja a szervezeted a baktériumoktól, vírusoktól, amelyek többek között a meghűlést is okozzák. Ez a „védőburok” az alábbi három módon vigyáz rád:
1. Akadályt állít fel a kórokozókkal szemben a hámréteg szintjén, ezzel gátolva meg azok behatolását a testedbe.
2. Ha egy vírus vagy baktérium mégis bejutott a szervezetedbe, az immunrendszer igyekszik mielőbb megtalálni, még mielőtt a hasztalan „vendégnek” sikerül elterjednie.
3. Ha a vírus már megkezdte a „támadást”, az immunrendszer arra összpontosít, hogy elpusztítsa azt.
Egyet mindannyiunknak tudni kell: szükségünk van egy erős és egészséges immunrendszerre, továbbá mindaz, amit eledelünkként megválasztunk, nagy segítségünkre van ebben! Ezért kell A-, C- és E-vitaminban gazdag, cink- és szeléntartalmú, valamint zsírszegény élelmeket az asztalra tennünk, minden nap!
Íme azon ajánlott élelmiszerek listája, amelyet jó naponta fogyasztanod:
1. Csokoládé, a szuper-élelem
– a nagy (50 százalék fölötti) kakaótartalmú csoki nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és flavonoidokat, amelyek a vírusok és baktériumok elpusztításáért felelősek. Egy nemrégiben végzett kutatás eredményei arra utalnak, hogy a fekete csokoládé 21%-kal több antioxidánst tartalmaz, mint a vörös bor, így ő lett a legerősebb szövetségese az immunrendszernek!
2. Vörös káposzta, a méregtelenítő
– sokkal több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér káposzta, és immunrendszer-erősítő hatása is bizonyított már. A benne rejlő vitaminok és ásványi anyagok ugyanakkor csökkentik az öregedési folyamatot, és javítják a közérzetet. A C-vitamin tartalma segít a szívbetegeken, hogy könnyebben átvészeljék a hideg időszak kedvezőtlen hőmérsékleteit. Ha naponta fél pohár vörös káposzta-levet megiszol, biztosan megúszod hűlés nélkül!
3. Joghurt, a baktériumcsíra-pusztító
– a joghurtban rejlő probiotikumok egészséges baktériumok, amelyek egyensúlyban tartják a bélflórát, és elpusztítják a kórokozók csíráit. Habár ezen probiotikumok már tabletta/étrendkiegészítő formájában is beszerezhetők, egy csésze joghurtot sokkal könnyebben feldolgozza a szervezet, mint egy tablettát – bizonyították be az Ausztriai Egyetem kutatói. Svéd tudósok is kutattak e téren, és rájöttek, azon személyek, akik 80 napon keresztül naponta egy adag probiotikus joghurtot elfogyasztottak, 33%-kal voltak védettebbek az influenzával szemben.
4. Fokhagyma, a természetes antibiotikum
– a fokhagymának van a legerősebb fertőtlenítő és antibiotikus hatása a zöldségek közül, ezáltal megóvva tédeg a meghűléstől, náthától. C-vitamint, szelént, cinket, kalciumot, B1- és B2-vitaminokat tartalmaz, továbbá más olyan hasznos összetevőket, amelyek fiatalítják szöveteidet. Fogyassz naponta 3 gerezd fokhagymát, és megújultnak fogod érezni magad! A kellemetlen szagokat megszünteti, ha étkezés után petrezselyemzöldet, majoránnát vagy kakukkfüvet rágcsálsz.
5. Búzacsíra, a cinkforrás
– a búzacsíra rendelkezik a legnagyobb cinktartalommal a növények közül, a cink pedig elengedhetetlen az immunrendszer normális működéséhez. Továbbá a T-típusú limfociták fejlődését is elősegíti, amelyek szintén a fertőzések ellen harcol, védelmet nyújtva a bőrnek és nyálkahártyának. 100 gramm búzacsírában 17 milligramm cink található, ami meghaladja a napi ajánlott cinkadagot! Az állati eredetű élelmek közül, a bárányhús a napi szelén-adag 50%-át, míg a cink-adag 38%-át fedi le.