A vér cukorszintjét több olyan folyamat állítja normálisra, amely a glükóz feldolgozásában szerepel. Megtörténhet viszont, hogy a vércukorszint – a glükóz mértéke a vérben – valamilyen okból felborul, mint ahogyan a cukorbetegség esetében is.
A vércukorszint-csökkentő diéta előnyei:
– egészséges,
– könnyű,
– megelőzi bizonyos cukorbetegségből adódó komplikációk kialakulását.
Hátránya:
– személyre kell szabni.
Cukorbeteg-diéta:
A cukorbetegeknek kidolgozott legjobb diéta az, amelyik személyre szabott. Azon diabéteszes betegek esetében pedig, akik inzulinkezelés alatt állnak (I-es típus), a kúrának kiegyensúlyozottnak kell lennie, a tápértékek szempontjából. Azaz, a bevitt tápanyagnak egyenlő mennyiségben kell tartalmaznia zsírokat, cukrokat, fehérjéket, vitaminokat és olajos összetevőket. És a kezelés részeként, hozzáadódik még az előírt inzulinadag.
Az „enyhébb”, II-es típusú cukorbetegeknek elegendő, ha kezelésként szigorú diétát tartanak. Cikkünkben főként nekik szeretnénk segítséget nyújtani.
Fontos, hogy a cukorbetegséggel küszködők visszatérjenek normális testsúlyukhoz, ők ugyanis általában túlsúlyosakká válnak (a zsírszövetek visszatartják az inzulint, így kedveznek a diabétesznek). Ennek értelmében, az ilyen betegek diétája enyhén kalóriaszegény, fehérjeszegény, és kevés szénhidrátot tartalmaz.
Ajánlott élelmek:
– szénhidrátszegény zöldségek: paradicsom, hagyma, uborka, zöld fűszernövények, sárgarépa, spenót, póréhagyma, cikória, zöldbab, zöldsaláta;
– keményítőt tartalmazó ételeket ritkán ajánlott fogyasztani, és kis adagokban: burgonyát, száraz babot, rizst, gabonaféléket, kenyeret;
– tojás, legalább 3 alkalommal hetente;
– csirke-, pulyka- és halhús, egészségesen elkészítve a sütőben, grillen vagy gőzben megpárolva, megfőzve;
– túró, ritkán sajt (mivel zsírokban gazdag);
– olajos gyümölcsök: dió, nyers mogyoró, nyers magok.
Élelmek, amelyeket mértékkel szabad fogyasztani:
– kenyér: néhány szelettel egy nap, de ha lehet, mellőzd teljesen;
– gabonafélék, rizs, burgonya;
– gyümölcsök: citrusfélék, banán, alma (kb. 1–2 gyümölcs ajánlott naponta). Kerülendő a túl édes gyümölcs: szőlő, dinnye, stb.;
– csökkenteni kell az olajfogyasztást (legtöbb fél liter ajánlott egy hónapban), a főzést olaj nélkül, a salátákat szintén olaj nélkül jó fogyasztani;
– zsíros ételeket minél ritkábban: vajat, margarint, hideg felvágottat, húskonzervet, sütött ételeket, finomított olajat (helyette extraszűz termék ajánlott), tejfölt amennyiben lehet, mellőzni kell;
– a cukor tilos, édesítőszereket pedig ritkán használj, csakis akkor, ha nélkülözhetetlen! Általában a zöldségek és gyümölcsök elegendő cukrokat tartalmaznak ahhoz, hogy biztosítsák számodra a kellő mennyiséget, ráadásul ezek szerkezete más, jótékony a szervezetedre nézve.
Példa cukorbeteg-menüre:
– Reggeli: egy csésze víz vagy tea, néhány csepp citromlével és mentával; néhány szelet túró vagy egy tojás; zöldségek: egy paprika, sárgarépa és uborka, karikára vágva.
– Tízórai: nyers zöldségek vagy egy kis adag friss zöldégsaláta.
– Ebéd: szénhidrátszegény zöldségleves – például paradicsomleves, amelybe kerülhet hagyma, zöldbab, illetve gyökeres zöldségek, zöld fűszernövények; egy kisebb szelet csirkehús grillen megsütve, zöldségsalátával vagy sütőben megkészített tepsis zöldség hússal.
– Uzsonna: 1–2 gyümölcs.
– Vacsora: zöldségleves vagy zöldségekből elkészített eledel, hússal vagy anélkül, illetve roston sült halhús zöldséggel. Másik variáns lehet a tengeri gyümölcsökből készített saláta.
Fontos, hogy vacsorára csak egyféle ételt fogyassz, és az ideális az lenne, ha ebédre szintén egyetlen étel kerüljön az asztalra.
A diéták csupán csak tájékoztató jellegűek. Mielőtt bármelyiknek is nekifognál kérd ki orvosod tanácsát!