Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az emberi test sokkal okosabb, mint azt egyesek gondolnák. Minden egyes szerv, végtag összeköttetésben áll az aggyal, így ha valahol valami baj alakul ki, akkor máris létrejönnek a jelzések, a tünetek.

Most következzen 10 olyan jelzés, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert különben komoly betegség alakulhat ki.

1. Gyakori székrekedés

Ez azért alakul ki, mert nem fogyasztasz kellő mennyiségű rostot. Dr. Mark Hyman szerint napi 100 g rost elfogyasztására lenne szükség, hogy ne alakuljon ki a székrekedés, azonban az Egyesült Államokban a lakosság átlagosan napi 8 százaléknyi rostot visz be a szervezetébe.

2. Gázképződés, puffadás

Olyan ételeket fogyasztasz, amit nem tolerál a szervezeted. Ahhoz, hogy ezt kiderítsd, tapasztald ki, hogy mely élelmiszerek okoznak gondot, és ha meg van, készíts egy listát, és többé ne fogyaszd azokat.

Az életintolerancia egyéb tünetei: ekcéma, kiszáradt bőr, szédülés.

3. Szájszéli repedések

Ezt elsősorban a B-vitaminok hiánya okozza, ami viszonylag könnyen kialakulhat, ha valaki nem étkezik változatosan, és sok feldolgozott élelmiszert, cukrot és alkoholt fogyaszt. A B-vitaminok hiányának egyéb tünetei: fáradtság, sötét foltok a szemek környékén, bőr betegségek, vérszegénység.

4. Hirtelen fáradtság

Ennek egyik oka a túlzott koffein fogyasztás lehet. Természetesen kisebb adagokban felélénkít, energiát ad, de a nagyobb mennyiség éppen ennek ellenkezőjét váltja ki, azaz fáradt, kimerült leszel és nem lesz kedved semmire.

5. Gyakori megfázás

E mögött a gyenge immunrendszer áll, főként ha a probléma a bélrendszerben lévő jótékony baktériumok számának csökkenésére vonatkozik. Ezért egyél olyan ételeket, amelyek segítik a bélflóra működését, ezáltal erősítve az immunrendszert.

6. Emésztési panaszok

Ez előfordulhat amiatt, hogy alacsony a gyomorsav szinted. További tünetek: gyakori gázképződés, gyenge immunrendszer, krónikus fertőzés, gyulladás, repedező körmök.

7. Cserepes ajkak

Ez a kiszáradás egyértelmű jele. Ha kevés vizet iszol, akkor a bőrsejtek kiszáradnak egy idő után, és az ajkaidon is meglátszik. A napi minimum 2 liter víz megivása ezért nagyon fontos, hiszen ha ez nincs meg, akkor fáradtság, koncentrációzavar, idegesség, feszültség, szorongás is kialakulhat.

8. Fejfájás

Ennek számos oka lehet, de egyes kutatások szerint a diétás üdítők miatt is kialakulhat ez a kellemetlen tünet. Tartózkodj az édesítőszerektől hemzsegő italok fogyasztásától.

9. Viszkető fülek és torok

Ez leginkább a Candida albicans nevű gombás fertőzésre utalhat, ami akkor jön elő, ha felborul a bélrendszer bakteriális egyensúlya. Ha elterjed, gyakran alakul ki viszkető érzés a fülekben, a torokban, és kimerültséget, hangulatingadozást is eredményezhet.

10. Állandó köhögés

Itt érdemes felkeresni egy szakorvost, mert az azt jelentheti, hogy a legutóbbi légúti fertőzésből nem sikerült teljesen kigyógyulnod, és további gyógyszeres kezelés szükséges.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!